Yleisurheilulegendalta paljastus vakavasta sairastumisestaan: "Se olisi voinut päättyä johonkin tuntemattomaan"

800 metrillä kuusi ulkoratojen arvokisamitalia napannut Tanskan Wilson Kipketer sairastui uransa aikana malariaan ja onnistui tekemään sensaatiomaisen paluun sairauden jälkeen. 46-vuotias Kipketer kertasi Expressnille komean kilpailu-uran dramaattisinta aikakautta.

Kipketer lopetti uransa 14 vuotta sitten ja asuu nykyään Kööpenhaminassa vaimonsa ja kahden poikansa kanssa. Hän kertoo juoksevansa edelleen aktiivisesti. 

– Kilpaillessani juoksin kaksi kierrosta. Nyt yritän pitää itseni sellaisessa kunnossa, että jaksan yhden kierroksen. 400 metriä on uusi matkani, Kipketer sanoo virnuillen.

Hienoon uraan mahtui monia huippuhetkiä, mutta Kipketer ei halua nostaan mitään yksittäistä tapahtumaa esille. 

– Se ei ole vain mahdollista. Minulle se koko matka on se juttu. Se, että hoidin itseni Keniasta Tanskaan ja lopulta minusta tuli se ihminen, joka olen tänään. Jokainen askel on ollut tärkeä. Se on ollut uskomaton prosessi. Olen ylpeä siitä, että ihmiset muistavat edelleen nimeni ja olen tehnyt historiaa, Kipketer sanoo.

– Yksi asia on kuitenkin ollut vahvempi kuin koko urani. Se, kun sairastuin malariaan ja onnistuin tekemään vahvan paluun sen jälkeen, Kipketer jatkaa.

Kipketer sairastui vuonna 1998 malariaan Kenian matkan aikana. Hän makasi sairaalassa kuukauden ajan ja samalla Tanskan yleisurheiluliitto piti asian salassa, sillä he halusivat taata urheilijalleen lepoa ja rauhaa.

– Vuosi sitä ennen olin ollut maailman ykkönen ja valittu maailman parhaimmaksi yleisurheilijaksi. Kun palasin malarian jälkeen olin vain kahdeksas Budapestin EM-kisassa. Silloin monet epäilivät ja miettivät, että pystynkö enää koskaan nousemaan huipulle.Vuosi sen jälkeen voitin Sevillassa MM-kultaa. Tein paluun! Kipketer kertoo.

– Sairaus oli todella raskasta. Olin todella sairas. Siinä meni neljä kuukautta, ennen kuin palasin ennalleni. Se oli yksi tienhaara elämässäni ja olen vain iloin siitä, että se loppui näin. Se olisi voinut päättyä johonkin tuntemattomaan, Kipketer päättää. 

Lue myös:

    Uusimmat