Mainos

Yleislakko hyydytti Kreikan toistamiseen

Kreikan säästökuurin herättämä ärtymys on purkautunut väkivaltaisina mielenosoituksina pääkaupungissa Ateenassa. Samalla yleislakko on halvaannuttanut koko maan.

Huppupäiset nuoret heittelivät palopommeja ja kiviä Ateenan parlamenttitalon edustalla, mihin mellakkapoliisi vastasi kyynelkaasulla. Kymmenettuhannet mielenosoittajat marssivat pääkaupungin keskustan läpi rummut ja iskulauseet raikuen.

Thessalonikissa mielenosoittajat varastivat kaupasta munia ja jogurttipurkkeja, jotka päätyivät hallintorakennuksen seinään.

Kreikan sosialistihallitus yrittää saada talouden tasapainoon leikkaamalla julkisia menoja, minkä lisäksi sen harteilla on 300 miljardin euron velkavuori.

EU seuraa tarkasti, että Kreikka toteuttaa lupaamansa säästöt. Siksi sekin sai osansa mielenosoittajien vihasta.

- Olemme ihmisiä, emme numeroita, julistivat mielenosoittajat julisteissaan.

Poliisit lakkoilijoiden riveissä

Ammattijärjestöt ovat kutsuneet lakkoon yli miljoona ihmistä. Yleislakko on jo toinen kahden viikon sisällä.

Lakko on pysäyttänyt valtion virastot, julkiset sairaalat, koulut sekä lento- ja laivaliikenteen. Myös Ateenan ja Thessalonikin bussi- ja raitiovaunuliikenne seisoo. Uutistoimisto ANA ja sanomalehdet ovat kiinni.

Poliisien ammattiliiton johtaja Kristos Fotopoulos kertoo poliisien ottavan osaa mielenosoituksiin univormuihin pukeutuneina.

- Hallituksen toimenpiteet ovat tuskallisia ja ne mitätöivät bonukset, joista puolet palkastamme koostuu, hän kertoo.

Kreikan hallitus on sanonut ymmärtävänsä lakkoilijoiden ärtymystä. Samalla se on kuitenkin korostanut, ettei säästökuurista tingitä.

Kreikan pääministeri George Papandreou on matkustellut viime päivinä Euroopassa ja Yhdysvalloissa, missä eri valtionpäämiehet ovat vakuutellut Kreikalle tukeaan.

Barack Obaman tai Nicolas Sarkozyn lämpimät sanat eivät kuitenkaan ole vakuuttaneet rahoitusmarkkinoita, sillä Kreikka ei edelleenkään tahdo saada kaipaamiaan edullisia lainoja.

(MTV3 - AFP -Reuters - DPA - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.