Miksi miehen erektio lopahtaa? Lue kahdeksan yleistä syytä

Erektio-ongelmat ja -häiriöt voivat olla hyvinkin piinaava vaiva, joista moni mies kärsii elämänsä aikana. Elintapojen muutokset näyttelevät isoa roolia silloin, jos haluaa petipuuhien sujuvan sutjakkaasti.

Erektion saaminen ja ylläpitäminen saattaa aiheuttaa monille miehille iästä riippumatta paineita ja pelkoa. Niin fyysiset kuin psyykkiset syyt voivat vaikuttaa siihen, että erektio lopahtaa kesken kaiken tai jää jopa saamatta.

Erektiohäiriön yleisimmät syyt:

1. Häntä jännittää.
Nuorilla miehillä yleisin impotenssin syy on jännitys ja epäonnistumisen pelko. Paineet siitä, että ylipäätään pyrkii saamaan erektion, ylläpitää erektiota ja tuottaa nautintoa partnerille, saattaa aiheuttaa sen, ettei mies kovetu.

On tärkeää, ettei kumppania painosta: antakaa aikaa itsellenne, äläkä vaadi toiselta – tai itseltäsi – liikoja.

2. Hän on humalassa.
“Alkoholi tuo halun, mutta vie kyvyn.” Alkoholin vaikutuksenalaisena miehen orgasmin saavuttaminen vaikeutuu tai erektio voi olla nuupahtaneempi.

Alkoholin suurkuluttajille voi vuosien kuluessa ilmaantua hermoratavaurioita ja myös mieshormonin määrässä voi tapahtuu laskua, joka näkyy haluttomuutena ja kyvyttömyytenä seksiin.

3. Hän kärsii ylipainosta.
Ylipainon haittapuolet vaikuttavat verisuoniin, jolloin erektion saaminen voi vaikeutua. Miehillä rasva kertyy keskivartalolle ja vatsaonteloon, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti seksuaaliseen suorituskykyyn. Ylipaino heikentää lantion alueen verenkiertoa ja voi aiheuttaa hormonaalisia muutoksia. Ylipaino itsessäänkin hankaloittaa yhdyntää, mikä voi vaikuttaa seksuaaliseen itsetuntoon.

4. Fyysinen sekä henkinen hyvinvointi.
Sydänsairaukset, diabetes ja muut vaikeat yleissairaudet voivat aiheuttaa impotenssia. Sydän- ja verisuonitautia sairastavalla miehellä impotenssi on varsin yleistä, sillä valtimoiden ahtaumat estävät riittävän verenkierron siittimen paisuvaiskudokseen ja erektio jää heikoksi.

Samoin stressitilat, elämänkriisit ja sydänsurut voivat vaikuttaa mielentilan ohella mieskuntoon.

5. Hän tupakoi.
Stumppaa tupakka, jos haluat toimivan seksielämän: tupakoivan miehen riski saada erektiohäiriö on noin kaksinkertainen tupakoimattomaan mieheen verrattuna.

Tupakointi aiheuttaa ääreisverenkierrossa muutoksia, jotka heikentävät verenkiertoa. Tästä johtuu tupakoitsijoilla usein todetut kylmät jalat ja heikentynyt erektio. Tupakointi pahentaakin erityisesti verisuoniperäistä impotenssia.

Tupakointi myös vähentää siemennesteen siittiöiden määrää ja liikkuvuutta.

6. Matala testosteronitaso.
Testosteronin määrä vähenee normaalisti iänkin myötä; vanheneminen näkyy myös karvoituksen harvenemisena ja harmaantumisena erektiohäiriöiden ohella. Seksiä kannattaakin harrastaa aamulla jos mahdollista: silloin testosteroniarvot ovat korkeimmillaan.

7. Lääkitys.
Osa reseptilääkkeiden sivuvaikutuksista näkyy niin libidossa kuin erektion saamisessa. Myös lääkityksen aiheuttamat painon- ja energiatasonmuutokset voivat olla syynä siihen, ettei erektio luonnistu tai lopahtaa. Käänny tarvittaessa lääkärin puoleen, jos koet erektio-ongelmien johtuvan lääkityksestä.

8. Stressi.
Maksamattomat laskut, kiire ja ihmissuhdeongelmat vaikuttavat eittämättä myös seksuaaliseen halukkuuteen. Voi kestää aikansa, että stressitilan aiheuttamat haluttomuuden tunteet poistuvat.

Seksi esimerkiksi satunnaisen kumppanin kanssa voi myös lopahtaa kesken kaiken siihen, etteivät kemiat yksinkertaisesti toimi.


Jos erektiohäiriöt vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, kannattaa kääntyä rohkeasti lääkärin puoleen. Ongelmista kannattaa myös puhua avoimesti ja rakentavasti kumppanin kanssa.

Lähteet: Terveystalo.com, Tohtori.fi, Rakkaudeksi.fi, Cosmopolitan.com

Lue myös:

    Uusimmat