Ahdistaako? Kokeile tätä helppoa kikkaa – saat päässä pyörivät ajatukset hallintaan

1:34

Seuraavan kerran, kun tunnet ahdistusta, kokeile keskittyä kaikilla aisteilla ympäröiviin asioihin.

Yllä olevalla videolla Maaretta Tukiainen paljastaa, miten oikeiden sanojen valinta voi hänen mukaansa parantaa elämää.

Ahdistuksen iskiessä voi olla hankalaa yrittää pysyä rauhallisena ja hetkessä kiinni. Mitä tehdä? Useat psykologit ovat luottaneet yhteen harjoitukseen, jonka uskotaan vapauttavan ahdistuneisuudesta keskittymällä nykyhetkeen.

Helppo harjoitus auttaa silloin, kun ahdistavat ajatukset meinaavat ottaa vallan. Harjoitus on nimeltään ”5–4–3–2–1” eikä tarkoituksena ole suinkaan laskea vain viidestä alaspäin. Numero viisi viittaa sen sijaan viiteen aistiin: näköön, kuuloon, tuntoon, hajuun ja makuun.

5 asiaa, jotka voit nähdä: Kätesi, taivaan, kasvin pöydällä.

4 asiaa, jotka voit fyysisesti tuntea: Jalkasi lattialla, ystäväsi käden, pallon.

3 asiaa, jotka voit kuulla: Lasten naurun, tuulen, oman hengityksesi.

2 asiaa, jotka voit haistaa: Vastaleikatun ruohon, saippuan, kahvin.

1 asia, jonka voi maistaa: Purkan, raikkaan ilman, pastillin.

Näin harjoitus etenee

Ensimmäisenä keskity katsomaan, mitä ympärilläsi on ja huomioi viisi asiaa, jotka voit nähdä. Seuraavaksi havaitse neljä asiaa, jotka voit fyysisesti tuntea. Tuntemasi asiat voivat olla mitä tahansa, kuten jaloissa tuntemasi kengät tai kädessä tuntemasi sormus.

Seuraavaksi havainnoi kolme asiaa, jotka voit kuulla ja kaksi asiaa, jotka voit haistaa. Viimeisenä tunnista yksi asia, jonka voit maistaa – se voi olla vaikka kielesi, kunhan maistat sen.

Ajatukset hallintaan

– Tuodessamme huomiomme aisteihimme laskeudumme tähän hetkeen, ja asioiden laskeminen keskeyttää ajatusten pyörimisen, Bostonin yliopiston ahdistuksen kanssa työskentelevä psykologi Ellen Hendriksen selittää harjoituksen tehoa Vice-sivustolla.

Monet muutkin tahot ovat puhuneet harjoituksen puolesta. Esimerkiksi amerikkalaisen lääketieteellisen tutkimuskeskuksen, Mayo-klinikan mukaan harjoitus voi vähentää ahdistuneisuuden tunnetta, sillä keskittyminen siirtyy ahdistusta aiheuttavista asioista nykyhetken ympäristöön.

– Se voi auttaa keskeyttämään epäterveitä ajatusmalleja, sivustolla kerrotaan.

***

1:07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja