Yle: Vakavasta kiusaamisesta kärsivän koulun rehtori oudoksuu, kun 12-vuotiaat oppilaat sanovat olevansa homoja: "Pukeutuminen voi olla tosi hutsahtavaa"

Vähävaraisuus altistaa koulukiusaamiselle 7:14
Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin koulukiusaamisesta elokuussa.

Ylen MOT-toimitus selvitti THL:n kyselytutkimuksista kiusaamista suomalaisissa alakouluissa. Tulosten perusteella ongelma on vakava useissa kouluissa. Sysmän koulun rehtori selittää ilmiötä esimerkiksi oppilaiden tarpeella tuoda esiin seksuaalista suuntautumistaan.

Ylen jutun perusteella Suomessa on kouluja, joissa peräti joka kolmas kyselyyn vastannut oppilas on kokenut kiusaamista vähintään kerran viikossa.

Yksi kouluista, joissa kiusaamista esiintyy erityisen paljon, on Sysmän yhtenäiskoulu Päijät-Hämeessä. Ylen haastattelemien vanhempien mukaan ongelma on jatkunut jo pitkään, ja koulusta on jopa vaihtanut lapsia pois vakavan kiusaamisen takia.

Haastateltujen mukaan koulun henkilökunta on välinpitämätöntä ja saattaa jopa syyllistää kiusattuja lapsia tai heidän perheitään. Yksi haastatelluista pelkää, että lapsille kostetaan, jos ottaa opettajan epäasiallisen käytöksen puheeksi.

Rehtori: "Outoa, että 12-vuotiaat ilmoittavat olevansa homoja"

Sysmän yhtenäiskoulun rehtori Tuula Vuorinen myöntää Ylen jutussa, että luvut ovat korkeita.

Koulussa on hänen mukaansa otettu käyttöön kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma.

Vuorinen ihmettelee jutussa oppilaiden tarvetta huomionhakemiseen esimerkiksi seksuaalisella suuntautumisella. Tämä saa rehtorin mukaan aikaan lapsille kokemuksen, että heitä kiusataan ja syrjitään.

– Minusta on aika outoa, että jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista. Siihen liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen. Se herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja ehkä pelkoakin, Vuorinen päivittelee.

"Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta"

Oppilaiden pukeutuminen voi Vuorisen mukaan olla "hutsahtavaa".

 – Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. Sehän on tavallaan jo loukkaus. Mutta kun näyttää siltä, rehtori "naurahtaa" jutussa.

Vanhempien kritiikin Vuorinen kokee kohtuuttomaksi. Hänen mukaansa kiusaamista ei käännetä koulussa kiusatun viaksi.

Laadittiinko suunnitelma kiusaamisen ehkäisyyn vasta 2017?

Vuonna 2017 koulussa koeajalla työskennelleen, Ylen haastatteleman rehtorin mukaan koulussa laadittiin kiusaamisen ehkäisemisen suunnitelma vasta toissavuonna, kun laki on edellyttänyt suunnitelman olemassaoloa vuodesta 2014.

Vuorinen kiistää väitteen, mutta Sysmän sivistyslautakunnan puheenjohtajana aiemmin toiminut Miina Kuusimo-Rinne vahvistaa jutussa, että suunnitelma laadittiin vasta vuonna 2017.

Lue myös:

    Uusimmat