Mainos

"Hutsahtavista" oppilaista kohun nostattanut rehtori pahoittelee huonoja sanavalintoja ja viestinsä väärinymmärtämistä: "En ole mielestäni tehnyt virkavirhettä"

7:14
Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin koulukiusaamisesta elokuussa.

Sysmän yhtenäiskoulun virkaa tekevä rehtori Tuula Vuorinen on harmissaan harkitsemattomien sanavalintojensa aiheuttamasta kohusta ja tärkeän aiheen hautautumisesta kohun alle.

Ylen MOT uutisoi tänään, että Vuorisen johtamassa koulussa oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan esiintyi erityisen paljon kiusaamista.

Haastattelun yhteydessä Vuorinen kommentoi, että osa oppilaista provosoi kiusaajia pukeutumalla erikoisesti tai korostamalla seksuaalista suuntautumista.

– Se voi olla tosi hutsahtavaa. Näin ainakin aikuisen silmin liian näyttävää ja paljastavaa. Kaverit voivat ihan oikeasti sanoa, että sähän näytät ihan huoralta. Sehän on tavallaan jo loukkaus, Vuorinen sanoi MOT:n haastattelussa.

Hän myös piti outona sitä, että 12-vuotiaat oppilaat ilmoittavat olevansa homoja tai lesboja.

Sanavalinnat huonoja ja viesti ymmärretty väärin

MTV Uutisten tavoittaman Vuorisen mukaan hänen viestinsä on ymmärretty väärin, mutta myöntää, että hänen sanavalintansa olivat huonoja.

– Viestini oli, että missään tapauksessa koulu ja opettajat eivät hyväksy kiusaamista ja sen eteen tehdään edelleen paljon töitä.

– Mikään ulkonäköön liittyvä asia ei oikeuta kiusaamista. Ajatukseni oli, että joidenkin oppilaiden pukeutuminen saattaa provosoida kiusaamiseen, mutta kiusaaminen ei ole hyväksyttävää ja siihen pitää aikuisten puuttua.

"Huomion hakeminen voi kääntyä negatiiviseksi"

Vuorinen korjaa, ettei hän ole sitä mieltä, että kiusaaminen olisi oppilaan oma vika tai he kerjäisivät tulla kiusatuiksi.

– Aikuisena pitäisi näitä kiusaajia kouluttaa, että ei pidä provosoitua ja kiusattuja, että he pystyisivät olemaan neutraalisti.

– Ajatukseni oli se, että he hakevat huomiota, mikä on luonnollista, mutta se huomion hakeminen voi kääntyä negatiiviseksi.

Seksuaalisuuden korostaminen näkyy koulussa

Vuorisen mukaan koulumaailmassa näkyy seksuaalisuuden korostaminen, minkä hän soisi pysyvän koulurakennuksen ulkopuolella.

Tästä esimerkkinä hän mainitsi MOT:n haastattelussa sen, että 12-vuotiaat oppilaat saattavat ilmoittaa olevansa homoseksuaaleja.

– Tarkoitin sitä, että ylipäätään seksuaalisuuden korostaminen, mikä näkyy mainoksissa ja televisiossa, on siirtynyt koulumaailmaan. Se ei ole hyvä asia. Lasten pitäisi saada olla lapsia mahdollisimman pitkään.

Oppilas tuli ihmettelemään sanomisia

Vuorinen kertoo saaneensa uutisoinnista "järjettömästi" palautetta ja ihmettelyjä, onko hän oikeasti sitä mieltä.

Asiasta on keskusteltu sekä sivistystoimenjohtajan että hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajan kanssa.

– Valiokunnan puheenjohtaja sanoi, että tämä kommentointi ei ollut asianmukaista, ja siitä olen samaa mieltä. Jos tilanne tulisi uudestaan, asettaisin sanani tarkemmin, etten tulisi väärinymmärretyksi.

Myös oppilaat ovat ihmetelleet koulunsa rehtorin kannanottoa.

– Eräs tyttö kävi kysymässä, olenko tosissani sitä mieltä. Kerroin, että en ole, vaan suhtaudun kaikkiin suuntauksiin vapaamielisesti eikä koulussamme suhtauduta vihamielisesti erilaisiin oppilaisiin vaan päinvastoin.

"Tämä ei paranna kiusaamisen ehkäisyä yhtään"

Vuorinen sanoo ymmärtävänsä uutisoinnin aiheuttaneen mielipahaa ihmisille.

– Suren sitä, että jos tässä MOT:n tarkoituksena oli, että kiusaaminen loppuisi ja lapsien olo helpottuisi, niin sitä tämä ei paranna yhtään.

Hän kertoo aikovansa jatkaa rehtorina kohusta huolimatta.

– En ole mielestäni tehnyt virkavirhettä.

Työ kiusaamista vastaan on Vuorisen mukaan kesken ja jatkuu edelleen. Vuorisen mukaan kiusaamista on saatu kitkettyä monin eri keinoin.

– Saatiin palkattua kuntaan päätoiminen koulukuraattori, ja opettajia on koulutettu, miten kiusaamistapauksissa toimitaan. Kiusaamisiin puututaan välittömästi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja