Mainos

Yle: Nokia käytti halpatyövoimaa Suomessa – asiantuntijoiden kuukausiansiot alimmillaan 750 euroa

Nokia on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta huomautuksen lähes sadan ulkomaisten tytäryhtiöidensä työntekijän palkkasyrjinnästä, kertoo Yle. Intialaiset, kiinalaiset ja puolalaiset työntekijät työskentelivät Suomessa tuotekehityksen suunnittelutehtävissä paikoin vain 750 eurolla kuukaudessa.

Halpatyövoiman käyttö on tapahtunut vuosina 2014–2015. Nokia myöntää Ylelle saaneensa viranomaiselta huomautuksen, mutta kiistää tahanomaisesti toimineensa väärin. 

– Huomautuksen syynä oli Nokian virheellinen käsitys siitä, mitkä kaikki erät lasketaan kuuluvan kokonaiskompensaatioon (esim. tuki asumiseen ja päivärahat), Nokia selitti Ylelle sähköpostitse antamassaan lausunnossa.

Laiminlyötyjä kiinalaisia, intialaisia ja puolalaisia

Yle kertoo, että aluehallintoviraston tarkastuksessa havaittiin ongelmia 40 intialaisen ja 36 kiinalaisen palkoissa. Lisäksi palkkaongelmia havaittiin "yhtä esimiestä lukuun ottamatta" kaikkien puolalaisten työntekijöiden kohdalla. Puolalaisia työntekijöitä Nokialla oli tarkastuksen aikaan 20.

Työntekijät olivat kaikki ylempiä toimihenkilöitä. Suomalaisen ylemmän toimihenkilön alin palkka on noin 3000 euroa kuukaudessa.

Aluehallintoviraston mukaan ulkomaisten työntekijöiden palkat olivat alimmillaan 750 euroa kuukaudessa.

Palkan olisi pitäisi olla vieläkin suurempi?

Nokian Espoon ylempien toimihenkilöiden yritysyhdistyksen NOPSY ry:n puheenjohtaja Tuula Aaltola epäilee Ylen haastattelussa, että ulkomaisten eksperttien palkkaus olisi kuulunut olla huomattavasti enemmän kuin 3000 euroa kuukaudessa.

– Hämmästelen, että sieltä olisi sitten lähetetty tänne [niin alhaisella palkkaluokalla työskenteleviä ihmisiä]... Jos ajattelee, että mitä tänne nyt sitten pitäisi tuoda, se on niitä asiantuntijoita, joita Suomessa ei ole, Aaltola sanoo.

Aaltola epäilee, että henkilöt olisivat olleet palkkaluokalla, joka asettuu 5 000–7 000 euron kuukausitulojen väliin.

Nokialta kerrotaan Ylelle, että se on muuttanut toimintatapojaan.

Ylen juttu aiheesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.