Hyvinvointialan ketju epäiltynä ihmiskaupasta: Työntekijälle maksettiin vuodessa 3 500 euroa ympäripyöreistä päivistä – päättäjät vangittu

Poliisi epäilee pääkaupunkiseudulla toimivaa hyvinvointialan yritystä ihmiskaupasta. Hierontaa ja muita palveluja tarjoavan ketjun ulkomaisille työntekijöille on poliisin mukaan maksettu rikollisen huonoa palkkaa.

Poliisi epäilee, että yritys rekrytoi työntekijöitä Suomeen Kiinasta ja maksoi näille työstä korvausta, joka ei vastaa edes työntekijöiden itsensä kanssa solmittuja sopimuksia.

Tapauksen tutkintaa johtava rikostarkastaja Pekka Hätönen kertoo MTV Uutisille, että karuimmassa tapauksessa työntekijälle maksettiin ensimmäisen kalenterivuoden aikana työstä vain noin 3500 euroa. Summa perustuu verottajalle ilmoitettuihin tietoihin.

Hätösen mukaan työntekijä oli töissä kuusi päivää viikossa ja noin 11 tuntia päivässä. Hänelle, kuten muillekin ihmiskaupan uhreiksi uskotuille maksettiin kuitenkin käytännössä vain asiakkaiden kanssa vietetystä ajasta.

– Heillä on ollut huonot työolot ja palkkaa on maksettu merkittävän vähän tehdyn työn määrään nähden. Lisäksi selvitetään heidän asumisolosuhteitaan, jotka ovat ainakin alustavan arvion mukaan olleet kurjat, rikostarkastaja Hätönen kertoo.

Kahden kerroksen väkeä

Poliisin mukaan kaikkien ketjun työntekijöiden ei epäillä joutuneen ihmiskaupan uhriksi, vaan rikosepäilyt liittyvät nimenomaisesti Kiinasta rekrytoituihin työntekijöihin, joita on poliisin käsityksen mukaan viisi.

– Meidän havaintojen mukaan yrityksellä on ollut kahden tyyppisiä työntekijöitä. Toisten palkanmaksu on ollut täysin avointa ja työsopimuksen mukaista. Heidän työolonsa ovat olleet huomattavasti paremmat. Toisella puolella ovat nämä Kiinasta rekrytoidut henkilöt.

Hätösen mukaan tapauksesta tekee poikkeuksellisen se, etteivät henkilöt, jotka ovat poliisin käsityksen mukaan ihmiskaupan uhreja, koe itse joutuneensa rikoksen uhriksi.

– He kokevat, ettei tässä ole mitään väärää, vaikka he ovat kaiken ajan työnantajansa käytettävissä ja palkka tulee vain siitä, kun on asiakas edessä.

– On myös esitetty väitteitä, että he olisivat itse valinneet tällaisen systeemin, että on mahdollisuus tienata bonuksia noin 1000-1300 euron peruspalkan päälle, Hätönen sanoo.

Poliisin käsityksen mukaan parhaimpinakin kuukausina työntekijöiden palkat ovat kuitenkin jääneet alle 2000 euron, huonompina merkittävästi pienemmiksi.

– Asianomaiset kokevat, että kaikki on päällisin puolin ihan OK, ja että Suomen yhteiskuntaa varten tätä toimintaa täytyy sitten naamioida esimerkiksi erilaisilla väärennetyillä papereilla. Että, näin tämä toimii Kiinassa, ja niin se toimii täälläkin.

Hierontaa ja hoitoja

Rikosepäilyjen kohteena oleva yritys tarjoaa siis asiakkaille hierontaa ja muita hyvinvointipalveluita. Kyse ei kuitenkaan ole seksipalveluista, vaan esimerkiksi erilaisista luontaishoidoista.

Vuosien ajan Suomessa toimineella yrityksellä on toimipisteitä eri puolilla pääkaupunkiseutua, ja yrityksen liikevaihto on liikkunut viime vuosien aikana useissa sadoissa tuhansissa euroissa. 

Kolme yrityksen vastuuhenkilöä on nyt vangittu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa ihmiskaupasta todennäköisin syin epäiltynä. Rikostarkastaja Hätösen mukaan kaikki vangitut ovat olleet yrityksessä määräävässä asemassa.

Käräjäoikeuden julkisten vangitsemistietojen perusteella rikosten epäillään jatkuneen vuoden 2017 alusta aivan viime vuoden lopulle saakka.

Hätönen kertoo, että ensi viikolla poliisi aikoo vaatia epäiltyjen omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 150 000 euron edestä. Poliisi pohtii myös, olisiko rikosepäilyjen kohteena olevalle yritykselle edellytyksiä esittää yhteisösakkoa.

Hyväksikäyttötapauksia ilmoitettu reilusti viime vuotta enemmän – ravintola-ala tippui ykköspaikalta, miehet yliedustettuna 6:15
Hyväksikäyttötapauksia ilmoitettu reilusti viime vuotta enemmän – ravintola-ala tippui ykköspaikalta, miehet yliedustettuna.

Lue myös:

    Uusimmat