Yle nihkeä musiikkitalolle

Yleisradion hallintoneuvoston jäsenet eivät lämpene musiikkitalon rakentamiselle. 21 jäsenestä vain kaksi ilmoittaa selvästi kannattavansa musiikkitalohanketta.

Yleisradion on suunniteltu rahoittavan neljänneksen Helsingin Töölönlahdelle kaavoitetusta musiikkitalosta, mutta yhtiön osallistuminen hankkeeseen on hyvin epävarmaa.

Rahavarojen päällä istuvat hallintoneuvoston jäsenet vaikuttavat varsin nihkeiltä myöntämään rahaa talon rakentamiseen. STT:n tavoittamista hallintoneuvoston jäsenistä vain kaksi ilmoitti selkeästi kannattavansa hanketta: Kalevi Olin (sd.) ja Seppo Niemelä (kesk.).
-Jos Yle ei ole hankkeessa mukana, sinfoniasta tulee erikoisryhmien oikeus. Ylellä on kansansivistystehtävä. Emme voi katsoa vain kaupallista puolta, Olin kommentoi. Niemelä korostaa, että Radion sinfoniaorkesterin (RSO) pitää olla "vähintään" vuokraajana musiikkitalossa. Hän asettuu tällä paljon lähemmäs kyllä-puolta kuin enemmistö hallintoneuvoston jäsenistä.

Hallintoneuvoston 21 jäsenestä tavoitettiin 18. 13 oli eriasteisesti epäileviä. Kolme kieltäytyi kommentoimasta. Muutama näkisi Radion sinfoniaorkesterin mielellään musiikkitalossa vuokralaisena ja on valmis etsimään kasvaviin kustannuksiin rahat Ylen budjetista. Suurin osa miettii vielä, paljonko orkesterin kustannukset saavat nousta - useimpien mielestä eivät kuitenkaan kovin paljon.

Jotkut ryhtyisivät vuokralaiseksi, "jos kustannukset eivät nouse". Tällaista vaihtoehtoa tuskin on, sillä pääkaupungin keskustassa olevan musiikkitalon vuokra on väistämättä melko kova, eikä suurin rahoittaja valtion Senaatti-Kiinteistöt toimi hankkeessa hyväntekijänä vaan sijoittajana.

Neljä vastustaa jyrkästi

Musiikkitalon rahoitusta vastustaa selkeästi neljä hallintoneuvoston jäsentä: Jyri Häkämies (kok.), Velipekka Nummikoski (kok.), Annika Lapintie (vas.) ja Toimi Kankaanniemi (kd.). Heidän mielestään Yleisradiolla ei ole musiikkitalon rakentamiseen varaa. He suhtautuivat hyvin kriittisesti myös siihen, että Radion sinfoniaorkesteri lähtisi vuokralaiseksi musiikkitaloon.
-Yhtiön talous on lähivuosina raskaasti tappiollista. On vaikea kuvitella tilannetta, että RSO:n kulut ponnahtavat ylös, kun talossa muutoin kiristetään vyötä, Häkämies sanoo. Kankaanniemi uhkaa, että lähivuosina on edessä henkilöstön supistaminen. Lapintie ehdottaa, että musiikkitalo rakennettaisiin yksityisellä rahalla, ja väläyttää Nokiaa mahdollisena rahoittajana.

Moni muu on valmis ainakin miettimään vuokralaiseksi ryhtymistä.
-Laadusta pitää olla valmis maksamaan, Jouni Backman (sd.) perustelee. Myös hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Laukkanen (kesk.) on aiemmin kertonut olevansa pikemminkin vuokraamisen kuin omistamisen kannalla. Tässä yhteydessä hän kieltäytyi kuitenkin kertomasta kantaansa. Maria Kaisa Aula (kesk.) on valmis harkitsemaan asiaa, mutta ei oikein usko, että Ylen budjetti kestää orkesterin kasvavia kuluja. Piia Viitanen (sd.) ilmoitti olevansa "yleisesti ottaen aika kriittinen", vaikka ei ole muodostanut vielä kantaansa. Claes Anderssonin (vas.) ja Martti Tiurin (kok.) voisi tulkinnasta riippuen sijoittaa myös kyllä-puolelle.

Andersson lähtee siitä, että musiikkitalo pitäisi rakentaa, mutta ei kommentoi enempää. Tiuri puolestaan "toivoo, että orkesterille saadaan paikka, jossa voi soittaa". -Mutta ensin pitää uudestaan katsoa, keitä muita hankkeessa on mukana. Valtio näyttää olevan vetäytymässä tai ainakaan ei ole luvannut osallistua rahoitukseen, hän muistuttaa. Markku Markkula (kok.) "ei kommentoi" mutta sanoo: -Hanke on kallis ja lisää merkittävästi RSO:n kustannuksia. Samanaikaisesti Ylellä on monia muitakin kustannuksia vaativia toimintoja ja kehittämiskohteita.

Vihreät tuskin mukana

Irina Krohn (vihr.) vastusti kaupunginvaltuustossa Töölönlahden kaavaa, joka teki mahdolliseksi musiikkitalon rakentamisen eduskuntatalon eteen.
-Vuosikausia on väitetty, että tähän paikkaan järjestyy rahoitus. Nyt minua kiinnostaisi nähdä, missä ne kokoomuslaiset rahoittajat ovat, Krohn lataa. Hän viitannee valtiovarainministeri Sauli Niinistöön (kok.), joka on asettunut julkisuudessa vastustamaan valtion osallistumista musiikkitalon rakentamiseen.
-Enemmistön pitää löytyä nyt ihan ilman vihreitä, vaikka me olemme yleensä herkkiä rahoittamaan kulttuuria, Krohn lisää.

Liisa Jaakonsaari (sd.), Reijo Kallio (sd.) ja Margareta Pietikäinen (r.) eivät halunneet kommentoida asiaa vielä. Paula Kokkosta (kok.), Mika Lintilää (kesk.), Mirja Ryynästä (kesk.) ja Markku Vuorensolaa (kesk.) ei tavoitettu sähköpostilla eikä puhelimitse. Näistä Kokkonen kannatti Helsingin kaupunginvaltuustossa asemakaavaa, jossa on musiikkitalon paikka.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat