Yle: Kuopion kouluiskun tekijä käytti iskussaan miekkaa kuten Ruotsin kouluiskijä vuonna 2015 – näin Tröllhattania tutkinut toimittaja pohti teon motiiveja

5:37
MTV Uutiset Livessä Kuopion kouluiskun tekijän asianajaja.

Yle haastatteli aiemmin toimittaja Åsa Erlandssonia, joka on tutkinut Ruotsissa vuonna 2015 tapahtunutta Tröllhattanin koulusurmaa. Erlandsson näkee monia yhtäläisyyksiä näiden kahden koulusurman välillä ja pohtii, olisiko Kuopion kouluiskun tekijä tutkinut aiemman naapurimaan iskun kulkua.

Tämän lisäksi on hyvä kysymys, oliko Japanin vuonna 2001 tapahtunut koulusurma sekin osaltaan vaikuttamassa Kuopion epäillyn surma-aseen valintaan. Japanissakin kouluiskijän surmasi uhrinsa terä-aseella – puukolla. Aiheesta löytyi The Guardianin uutinen.

Erlandsson korostaa Ylen jutussa, että sekä Ruotsin että Suomen iskuissa surma-aseena toiminut miekka ei valikoitunut aseeksi sattumalta.  

– Molemmissa on käytetty miekkaa, joka on hyvin harvinainen murha-ase. Molemmat iskut on tehty keskellä päivää koulussa. Trollhättanin tekijällä tai Kuopion epäillyllä tekijällä ei ole myöskään aiempaa rikostaustaa. Heitä on kuvailtu samalla tavalla: erakoiksi, sulkeutuneiksi ja sosiaalisesti oudolla tavalla käyttäytyneiksi, Erlandsson sanoo Ylelle.

Lue Ruotsin kouluiskun tekijästä täältä: 

Molemmissa tapauksissa poliisi saapui nopeasti paikalle. Miesten reagointikin oli samantapaista: he eivät totelleet poliisin käskyjä, vaan ovat hyökänneet heitä kohti.

– Trollhättanin tekijä Anton Lundin Pettersson teki näin siksi, että halusi kuolla, halusi tehdä niin sanotusti iltsemurhan poliisin toimesta. Kuopion tekijän motiivia emme vielä tiedä, mutta samankaltainen ajatuksen kulku on mahdollinen, koska hänkin hyökkäsi poliisia päin, Erlandsson kuvaa.

Japanissa tapahtui vuonna 2001 myös terä-aseella toteutettu kouluisku

Japania puolestaan järkytti The Guardianin mukaan vuonna 2001 terä-aseella tehty kouluisku. Iskussa kuoli 8 lasta, haavoittui 19 lasta ja kaksi opettajaa. Nuorin uhreista oli kuusivuotias poika. 

Hyökkääjä oli psykiatrisen sairaalan avohoitopotilas, joka sairasti skitsofreniaa. Tekijä oli ottanut moninkertaisen annoksen lääkkeitään ennen puukolla tehtyä kouluiskuaan. 

Ruotsin iskuja tutkinut Erlandsson sanoo miekan viestivän murha-aseena tiettyä sävyä

Erlandsson avasi Ylelle, että miekan valinta murha-aseeksi oli keskeistä Trollhättanin iskussa.

– Sillä ei haluta vain tappaa, vaan siitä halutaan tehdä iso numero. Sillä halutaan herättää huomiota, tulla tunnetuksi koko maailmassa ja siksi tällainen isku on myös narsistinen teko.

Erlandssonin mukaan hyökkääjät ovat oikeassa elämässä yksinäisiä, mutta saattavat hakea verkosta samankaltaista seuraa.

Trollhättanin iskun motiivi osoittautui rasistiseksi, mutta Kuopion iskun motiivi on vielä auki.

Lähteet: yle.fiThe Guardian

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja