Mainos

Tämä kaikki Kuopion järkyttävästä kouluiskusta tiedetään: Tekijä sytytti tulipalon ja hyökkäsi luokkahuoneeseen sapelin kanssa, poliisi saapui kahdeksassa minuutissa

16:47
Tutkinnanjohtaja kommentoi tapausta heti vangitsemisen jälkeen tänään.

Kuopiossa tapahtui tiistaina poikkeuksellinen väkivallanteko, kun teräaseella varustautunut Joel Marin hyökkäsi kauppakeskus Hermannin tiloissa sijaitsevaan Savon ammattiopistoon. MTV Uutiset kokosi yhteen kaiken, mitä tapauksesta tiedetään nyt.

Hätäkeskus sai ilmoituksen epäillystä puukotuksesta Kuopion kauppakeskus Hermannin tiloissa tiistaina kello 12.29. Poliisin saapui kauppakeskukseen kahdeksassa minuutissa hätäkeskuspuhelusta.

Sapelilla varustautunut Joel Otto Aukusti Marin haavoitti yhdeksää ja surmasi yhden henkilön. Kaikki loukkaantuneet henkilöt olivat tapahtuma-aikaan sisällä luokkahuoneessa.

Sapelin lisäksi Marinilla oli kauppakeskuksessa mukana ilma-ase. Lisäksi hän sytytti tulipalon kauppakeskuksen tiloissa.

Poliisi ampui hyökkääjää

Silminnäkijän mukaan poliisit kohtasivat Marinin kauppakeskuksen toisessa kerroksessa, jossa poliisi ampui häntä. Silminnäkijän mukaan ennen ampumista Marin oli lähestynyt poliisia ainakin toinen käsi kohotettuna.

3:32
Silminnäkijä kertoi MTV Uutisille Kuopion tapahtumista heti tuoreeltaan.

Poliisi ampui epäiltyä jalkaan kahdesti. Hän on ollut sairaalahoidossa tiistaista lähtien. Myös poliisi loukkaantui Marinin kiinniotossa lievästi hyökkääjän sapelista.

Tapahtumat nousivat uutisiin myös kansainvälisesti heti tiistaina tuoreeltaan.

Iskussa menehtyi ukrainalaissyntyinen nainen. Nainen oli avioitunut Suomessa toisen EU-maan kansalaisen kanssa. Hän oli saapunut Suomeen vuonna 2017.

Epäiltyä kuvailtu sulkeutuneeksi

Iskusta epäillyn henkilöllisyys tuli median tietoon hyvin nopeasti tapahtumien jälkeen. Myös MTV Uutiset päätti julkaista epäillyn nimen ja kasvokuvan asian poikkeuksellisuuden vuoksi.

Vuonna 1994 syntynyt Marin vietti lapsuuttaan Siilinjärvellä. Hänen vanhempansa olivat eronneet ja lapset asuivat äitinsä kanssa rivitalossa lähellä Siilinjärven keskustaa.

– Hän kulki usein huppu päässään ja omissa oloissaan. Ei hän jutellut koskaan, vaan oli hiljainen ja vaikutti aika sulkeutuneelta, yksi Marinin entisistä naapureista kertoi MTV Uutisille.

Myös hänen opiskelija-asuntolansa naapurit Kuopiossa kuvailivat häntä sisäänpäin kääntyneeksi, ujoksi ja puhumattomaksi henkilöksi.

Marin kirjoitti ylioppilaaksi Siilinjärvellä vuonna 2014 ja hakeutui seuraavana vuonna opiskelemaan liiketaloutta Kuopioon.

5:29
MTV Uutiset Live vieraili epäillyn kotitalolla.

Tiistain jälkeen poliisi on tehnyt tutkintaa sekä kauppakeskuksessa että epäillyn asunnolla. Kotietsinnöissä miehen asunnosta takavarikoitiin tietotekniikkaa sekä polttopullojen valmistamiseen soveltuvia aineksia.

Epäillyllä koulukiusaamistausta

Helsingin Sanomat haastatteli Marinin entisiä koulukavereita, joiden mukaan häntä kiusattiin ala- ja yläkoulussa. MTV Uutiset haastatteli hänen lukioaikaisia koulukavereitaan.

– Hän oli rauhallinen, hyväntahtoisen ja kiltin näköinen ihminen, joka oli myös jotenkin surullisen näköinen, kertoo eräs entisistä opiskelutovereista MTV Uutisille.

Miehen niin sanottu digitaalinen jalanjälki on hyvin vähäinen, sillä MTV Uutiset ei ole onnistunut löytämään esimerkiksi miehen sosiaalisen median profiileja tai muita vastaavia hänen persoonaansa avaavia tietoja.

Hänen tiedetään osallistuneen paikallisen ampumaseuran kurssille.

Poliisilla käsitys motiivista

Joel Otto Aukusti Marin vangittiin tänään epäiltynä yhdestä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä. Hänellä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Olli Töyräksen mukaan heillä on käsitys veriteon motiivista. Tätä ei ole kuitenkaan toistaiseksi haluttu avata julkisuuteen.

– Hänen henkilöhistoriansa ei millään tavalla korreloi tai keskustele tämän väkivallan teon kanssa, Töyräs sanoo.

Yksi selvittelyn alla oleva seikka on myös se, valittiinko uhrit sattumanvaraisesti.

5:17
Miten tästä eteenpäin? Kuopion miekkaiskusta epäilty on kertonut poliisille tapahtumien kulusta. Kaupunginjohtaja kertoo, miten Kuopio selviää surusta.

Marinin avustaja Matti Niiranen kertoi MTV Uutisille, että Marin on tehnyt yhteistyötä poliisin kanssa.

Kuopiossa on viikon aikana järjestetty kriisiapua paikallisille. Kauppakeskuksen toinen kerros avattiin viimein tänään, mutta Savon ammattiopiston tilat pysyvät yhä suljettuna.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja