Yle: Jopa puolet luotettavimpienkin koronatestien tuloksista voi olla vääriä

THL-johtaja sanoi tautihuipun siirtyvän syksyyn – mitä se tarkoittaa ja miksi näin on käymässä? Haastattelussa Aalto-yliopiston apulaisprofessori Pauliina Ilmonen 18:56
THL:n pääjohtaja sanoi koronavirusepidemian tautihuipun siirtyvän syksyyn. Videolla kerrotaan, mitä se tarkoittaa.

Nenänielusta otetuista koronavirustesteistä jopa puolet voivat olla vääriä negatiivisia, kertoo ylilääkäri Maija Lappalainen HUS:in kliinisen mikrobiologian laboratoriosta Ylen haastattelussa.

– Kun testiä käytetään, saadaan oikea tulos parhaimmillaankin vain noin 80 prosentissa tapauksista. Pahimmillaan testituloksista jopa puolet voi olla vääriä negatiivisia, ylilääkäri Maija Lappalainen HUS:n kliinisen mikrobiologian laboratoriosta kertoo Ylen haastattelussa.

Epäluotettavuutta selitetään sekä nenänielusta otettavan koronavirustestin näytteenottomenetelmällä – joka vaatii tekijältä osaamista ja on potilaalle epämiellyttävä – että näytteenoton ajoituksella.

Näyte tulisi ottaa aina taudin alkuvaiheessa muutaman vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta.

Jos testi otetaan liian aikaisin, virusmäärät ovat vielä pieniä eikä virusta välttämättä päädy analysoitavaan näytteeseen.

Jos taas sairaus on edennyt pitkälle, virus on voinut siirtyä ylähengitysteistä keuhkoihin eikä nenänielunäytteillä ylletä tarpeeksi alas.

– Kaikkein vaikeimmin sairastuneilla potilailla – potilailla, joilla on keuhkokuume ja jotka tarvitsevat hengityksen tukihoitoa – nenänielusta otetusta näytteestä ei välttämättä virusta löydy, vaan näyte tulisi saada alempaa hengitysteistä. Tällaista näytettä ei aina voida ottaa tai saada, Lappalainen sanoo Ylen haastattelussa.

Luotettavuutta heikentää Ylen mukaan entisestään se, että nenänielutikuista on ollut pulaa Suomessa ja osassa maata on jouduttu siirtymään näytteenottoon pelkästä nielusta. Se laskee testin luotettavuutta puoleen tapauksista.

Myös koronaviruksen vasta-ainetestit ovat vielä erittäin epäluotettavia.


Lue myös:

    Uusimmat