Mainos

Yksityissairaalat halajavat lisää leikkauspotilaita julkiselta puolelta

Yksityissairaalat haluavat lisää leikkauspotilaita julkisen terveydenhuollon puolelta. Yksityispuoli sanoo pärjäävänsä kilpailussa sekä hinnalla että laadulla.

Yksityispuoli halajaa lisää leikkauspotilaita julkiselta puolelta. Esimerkkinä on Helsinki, jossa yksityispuoli on leikannut potilaita selvästi HUS:ia halvemmalla. Helsingin kaupunki kilpailutti ja osti leikkauksia tuhatmäärin yksityispuolelta, kun lääkärilakon jonoja purettiin.

Nyt nämä ja myöhemmätkin hinnat selvitetty. Johtopäätös on selvä. Yksityispuoli on edullinen ja HUS kallis. Mutta eron suuruus yllätti selvitysmiehenkin.

- Yllätti se, että vuonna 2001 tämä ero oli 13 prosenttia. Se yllätti että se on nyt 20 prosenttia, dosentti Arto Alanko kertoo.

Kilpailuttaminen on laskenut hintoja koko ajan. Viime kädessä kyse on tehokkuudesta, jolla on suora yhteys hinnoitteluun.

- Kyllä tuottavuutta on syytä lisätä. Sitä varmaan pystytään lisäämään kaikilla puolilla, sekä julkisella että yksityisellä puolella, Alanko uskoo.

Juuri tähän saumaan terveydenhuollon yksityinen puoli haluaa iskeä. Yksityissairaalat haluavat lisää liiketoimintaa itselleen eli nykyistä enemmän tilauksia julkiselta puolelta. Se on halukas kasvattamaan tuotantoaan.

- Tällä hetkellä yksityissektori sairaalatoiminnassa edustaa noin viittä prosenttia. Uskoisin, että sellainen kymmenen prosentin osuus olisi realistinen yksityissektorin voimin hoidettuna, puheenjohtaja Vesa Ekroos Yksityisten sairaaloiden yhdistyksestä kertoo.

Aihepiiri on herkkä ja poliittisestikin arka. Kuntien ja kotitalouksienkin terveydenhoitoon käyttämät menot ovat kasvussa. Väestö vanhenee ja rahaa kuluu.

(MTV3)

(Talousuutiset 05.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.