Mainos

Yksityiset asuntoesittelyt kasvattavat suosiotaan

Asunnonostajalla on nykyisin huomattavasti aiempaa paremmat tiedot taskussaan, kun hän lähtee asuntoesittelyihin. Internetin asunnonhakupalvelut mahdollistavat asuntojen etsimisen ja vertailemisen kotisohvalla.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtajan Jukka Malilan mukaan asiakkaan ei enää tarvitse käydä esittelyissä saadakseen kuvan markkinoiden asuntotarjonnasta. Internetin asuntovahti-palvelut ilmoittavat tekstiviestillä tai sähköpostilla, kun sopiva asunto on tarjolla. Kuvat, pohjapiirrokset ja perustiedot löytyvät netistä. Kiinteistövälittäjien mukaan ostajien harhakäynnit tarjolla olevissa asunnoissa ovatkin selvästi vähentyneet.

- Aiemmin saatettiin mennä näyttöön, kun oli kuviteltu, millaisia asunto ja sen ympäristö ovat. Nyt harhakäyntejä ei tehdä, kun on kuvia ja tietoa etukäteen. Niiden perusteella tiedetään, mitä ei ainakaan haluta, sanoo Suomen kiinteistövälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas.

Esittelyssä varmistetaan syntyneet mielikuvat

Valtaosa asunnon ostoa suunnittelevista aloittaa uuden kodin etsimisen internetistä. Varsinkin nuoret ja työssäkäyvät käyttävät apunaan erilaisia hakukoneita.

SKV-Kiinteistövälityksen ja Huoneistokeskuksen omistavan Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä sanoo, että vielä kolme vuotta sitten 20 prosenttia kauppaan johtaneista yhteydenotoista tuli verkon välityksellä ja 80 prosenttia muuta kautta. Nyt osuudet ovat kääntyneet päälaelleen.

Kiinteistömaailma kyseli keväällä suomalaisilta heidän asunnonostokriteereistään. Kyselyssä ilmeni, että lähes puolet ostajista tekee ostopäätöksensä heti ensikäynnillä uudessa asunnossa. Anttila-Kangas pitää tulosta osoituksena perusteellisesta taustatyöstä.

Kiinteistömaailman Länsi- ja Pohjois-Suomen aluejohtaja Markku Välimäki arvioi, että nykyostajilla on jo selkeä kuva asunnosta ennen kuin he edes tulevat katsomaan sitä.

- Näytöstä haetaan varmistusta jo syntyneelle mielikuvalle. Lisätietoja ei siinä vaiheessa paljon tarvita. Enemmänkin katsotaan asunnon kuntoa, maisemia ja sellaista.

Kyhälä arvioi, että asunnonetsintään kuluu yleensä puolisen vuotta. Sen aikana käydään katsomassa yleensä lähes kymmentä asuntoa.

- Kun oikea nähdään, niin kyllä se tiedetään.

Pienemmissä kaupungeissa luovuttu kesän yleisesittelyistä

Asuntomarkkinoilla ollaan siirtymässä yhä enemmän yleisistä esittelyistä yksityisiin. Kyhälän mukaan asunnot myydään nykyisin pitkälti yksityisnäytöillä, jotka järjestetään ostajan toivomuksesta yleensä arki-iltaisin.

- Ihmiset tykkäävät yksityisyydestä ja yksityisten näyttöjen aikataulut sopivat heille paremmin, vahvistaa Anttila-Kangas.

Välimäen mukaan yksityiset näytöt palvelevat paremmin sekä ostajaa että välittäjää.

- Massaesittely on sekä ostajalle että välittäjälle hankala, koska siellä ei pääse kunnolla keskustelemaan kenenkään kanssa. Esimerkiksi raha-asioista ei mielellään puhuta muiden kuullen.

Anttila-Kangas kertoo, että monissa pienemmissä kaupungeissa on jo luovuttu kesäviikonloppujen yleisnäytöistä. Suuremmissa kaupungeissa niitä kuitenkin järjestetään kuten ennenkin. Eikä niistä aiota kokonaan luopuakaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.