Mainos

Yksityinen lääkärikeskus mukana sote-kokeilussa: Miksi erikoislääkäriä tarvitsevat lähetetään julkiselle sektorille?

2:00

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauskokeilussa mukana olevan Linnan Klinikan johdossa toivotaan, että yksityisten palveluntuottajien vastuuta lisätään myös erikoissairaanhoidon osalta. 

Toimitusjohtaja Tiina Halinen arvioi, että tämä toisi säästöjä ja parantaisi hoidettavan hoitopolkua. 

– Toivoisin, että palveluseteliä voisi käyttää myös yksityisten palveluntuottajien erikoislääkäreillä. Mehän toimimme yhden katon periaatteella. Meillä on myös laajat erikoislääkärin palvelut. Näin helpotettaisiin asiakkaan polkua ja samalla sitä läheteruuhkaa julkisella puolella, kertoo Halinen.

Toimitusjohtaja muistuttaa, että erikoishoitoa tarvitsevat potilaat lähetetään kokeilussa julkiselle sektorille.

– Luontevaa olisi tehdä erikoislääkärikonsultaatiot lääkärikeskuksessa yksityisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi ortopedia, urologia, kirurgia, naistentaudit ja psykiatria. Näitä tehdään yksityisesti meillä koko ajan. Kunta-asiakkaiden palvelupakettiin tämä ei kuulu, joten heidät lähetetään eteenpäin, julkisen sektorin hoidettavaksi, jos ei sitten asiakas halua itse maksaa erikoislääkärin käyntiä. 

2:34

Valinnanvapaus näkyy myös pelkoina

Kokeilu, jossa asiakas maksaa saman asiakasmaksun tuottajasta riippumatta, on ollut käynnissä vasta muutaman päivän ajan. Noin 250 on valinnut tuottajansa. Ja sen voi vaihtaa aina kuukauden välein. 

– Ihmisiä tämä kiinnostaa, mutta myös pelkoja on nähtävillä. Nyt on huoli siitä, että jos vaihtaa yksityiseen palveluntuottajan, niin häviääkö palvelut. Ihmiset haluavat säilyttää oman terveyskeskuksensa, mutta haluan korostaa, että se ei tarkoita sitä, että palveluita oltaisiin alueilla lakkauttamassa.

Valintapaketti "pieni siivu" terveyskeskuksen toiminnasta

Hämäläiseen valintapakettiin kuuluu yleislääkärin, sairaanhoitajan ja psykiatrian sairaanhoitajan vastaanottopalvelut sekä sosiaaliohjaajan neuvontapalvelut. 

– Se on aika pieni siivu siitä, mitä kaikkea meidän terveyskeskuksessa nykyään tehdään, tiivistää Hämeenlinnan kaupungin kehittämispäällikkö Niina Haake

Kokeilu jatkuu vuoden 2018 lokakuulle. Hämeenlinnan lisäksi valinnanvapautta kokeillaan Jyväskylässä, Tampereella sekä Keski-Uudellamaalla ja Ylä-Savossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.