Mainos

Maalaislääkäri: Vahva yleislääkäripanos tulisi sotessa halvimmaksi – "ambulanssikyydit ja vuodeosastot vähenevät"

Erikoislääkäri Juho Nummenmaa toivoo sosiaali- ja terveysuudistuksessa Suomeen lisää maalaislääkäreitä.

Nummenmaan mukaan sosiaali- ja terveydenhoidon uudistus pitäisi nostaa yleislääkärit keskiöön. Erikoislääkäri uskoo, että tämä vähentäisi erikoissairaanhoidon kustannuksia ja parantaisi potilastyytyväisyyttä.  

– Ihmiset pitää tärkeimpänä sitä, että aina on sama lääkäri vastassa, aloittaa Lammin Mainiemessä työskentelevä erikoislääkäri Juho Nummenmaa.

Hän on itsenäinen ammatinharjoittaja. Mainiemen klinikalla työskentelee lisäksi sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja urheiluhieroja. Lääkäri pitää pienuutta vahvuutena.

– Pieni on kyllä kaunista. Meillä on tutkimuksia, jonka mukaan potilastyytyväisyys, hoidon taso ja työntekijöiden tyytyväisyys ovat pienissä yksikössä parempia kuin suurissa, vakuuttaa Nummenmaa.

1:17

Lähetteiden määrä saattaa kasvaa

Lammi ja Nummenmaa ovat mukana Hämeenlinnan sote-valinnanvapauskokeilussa. Kukin alueella asuva voi valita oman palveluntuottajansa kuukaudeksi kerrallaan. Valittavana on julkisen terveysaseman lisäksi yksityisiä palveluntuottajia.

Lammi-Tuuloksen alue näyttääkin toimivan esimerkkinä siitä, että myös syrjäisemmällä seudulla aito valinnanvapaus voi toteutua. Valinnanvapautta on kuitenkin kritisoitu muun muassa siitä, että se saattaa lisätä lähetteiden määrää. Nummenmaa tunnistaa vaaran, mutta uskoo sen tasoittuvan.

– On mahdollista, varsinkin alkuvaiheessa, lähetteitä tulee enemmän. Sitten kun potilaat saadaan yhden lääkärin pitkäaikaiseen hoitoon, erikoissairaanhoidon ja päivystyksen käyttö vähenee, ambulanssin käyttö vähenee, vuodeosaston käyttö vähenee – kokonaiskustannukset tippuvat. Samalla potilastyytyväisyys kasvaa.

"Yleislääkärit helpoin ja halvin"

Siitä, miten sote-uudistus pitäisi toteuttaa, Mainiemessä on selkeä käsitys. 

– Vahva yleislääkäripanos olisi kaikista helpoin ja halvin tapaa hoitaa meidän sote. Hoitoketjut eivät pirstoudu, jos yleiskääkärillä on mahdollisuus pitää kokonaishoitovastuu potilaasta. Silloin erikoissairaanhoito saa keskittyä harvinaisempiin toimenpiteisiin.

Nummenmaa edustaa pienuudessaan vanhaa perinnettä, mutta toivoo, että kollegoja tulisi jatkossa enenevissä määrin. 

– Toivon, että uudistus herättäisi henkiin tällaista maalaislääkäri-, ammatinharjoittajatoimintaa. Sellaista, että lääkärit voisi pitää vastaanottoa myös syrjäisemmillä paikkakunnilla. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.