Valinnanvapauskokeilut käyntiin – samalla rahalla yksityiselle, vain kuukauden sitoutuminen

Valinnanvapauskokeilut käyntiin - Asiakasmaksu sama joka paikassa 2:00

Hämeenlinnassa on alkanut kokeilu, jossa asiakas saa valita yksityisen ja julkisen terveydenhoidon välillä samalla hinnalla - kuukaudeksi kerrallaan. Valinnanvapautta kokeillaan myös Jyväskylässä, Tampereella, Keski-Uudellamaalla ja Ylä-Savossa.

Kuntalainen valitsee julkisen ja yksityisen välillä ja maksaa saman asiakasmaksun palveluntuottajasta riippumatta. Maksu on sama kuin niillä kuntalaisilla, jotka eivät ole kokeilussa mukana. 

Sen sijaan palveluntuottaja saa kaupungilta asiakkaiden määrään ja ikään perustuvan kapitaatiokorvaukseksi kutsutun maksun. 

Kaupungin kehittämispäällikön Niina Haaken mukaan muutama päivä sitten alkanut kokeilu on lähtenyt käyntiin mallikkaasti.

– Asukkaat ovat olleet tosi kiinnostuneita. Valinnan on tehnyt noin 250 asukasta. Asiantuntija-arvioiden mukaan valinnan tekee yhteensä 10 –20 prosenttia väestöstä. Yksityisiä tuottajia on mukana neljä. 

– Näyttää hyvältä. Ihmisillä on ainakin valinnanvapautta, iloitsee Haake.

Kokeilu kantakaupungissa ja syrjemmällä

Kokeilualueita on kaksi – Jukolan ja Lammi-Tuuloksen alueet. Jälkimmäinen sijaitsee syrjemmällä. 

– Yksi pelko keskusteluissa on ollut se, että miten maaseuden käy. Mutta meillä näyttää ainakin Lammilla pyyhkivän hyvin, Haake jatkaa.

Nopeammin hoitoon

Kokeilulla haetaan ennen kaikkea nopeutta.  

– Asukkaita kiinnostaa se, kuinka nopeasti hoitoon pääsee. Toivomme, että se nopeutuu. Samalla saamme kokemuksia vuotta 2019 ajatellen.

Hämäläiseen valintapakettiin kuuluvat yleislääkärin, sairaanhoitajan ja psykiatrian sairaanhoitajan vastaanottopalvelut sekä sosiaaliohjaajan neuvontapalvelut. 

– Se on aika pieni siivu siitä, mitä kaikkea meidän terveyskeskuksessa nykyään tehdään. 

Jos tarvetta ilmenee jatkotutkimuksille, yksityiset palveluntuottajat ohjaavat asiakkaat kunnan terveyskeskukseen.

Kokeiluilla myös uutta tuotantoa

Viisi eri kokeilua toteutetaan erilaisilla alueilla ja ne sisältävät toisistaan eroavia palvelukokonaisuuksia. 

– On ollut kiinnostavaa huomata, että myös uutta palvelutuotantoa on syntynyt. Esimerkiksi Ylä-Savon kokeiluun osallistuva Kunnanlääkäri Kiuruvesi on käsittääkseni kokonaan uusi tuottaja, kertoo tutkijatohtori Liina-Kaisa Tynkkynen Tampereen yliopistosta. 

Toinen mielenkiintoinen huomio on suurten ja pienten tuottajien suhde. Ainakin Jyväskylässä on jo koettu pieni yllätys.

– Parhaiten kokeilu on lähtenyt liikkeelle Ylä-Savon pilotti, jossa oli huomattavasti vähemmän vaikeaa saada toimijaa kuin esimerkiksi Jyväskylässä, kertoo sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti.

Toive pääsystä yksityisille erikoislääkäreille

Hämeenlinnassa kokeilussa mukana olevien yksityisten palveluntuottajien joukossa on Linnan Klinikka, jonka johtaja esittää, että yksityiset toimijat voisivat kokeilussa antaa myös erikoislääkäripalveluita kustannusten säästämiseksi.

– Luontevaa olisi tehdä erikoislääkärikonsultaatiot lääkärikeskuksessa yksityisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi ortopedia, urologia, kirurgia, naistentaudit ja psykiatria. Näitä tehdään yksityisesti meillä koko ajan. Kunta-asiakkaiden palvelupakettiin tämä ei kuulu, joten heidät lähetetään eteenpäin, julkisen sektorin hoidettavaksi, kertoo toimitusjohtaja Tiina Halinen.

Kaupungilla tilannetta perustellaan muun muassa kiireellä. 

– Kokeiluun piti lähteä liikkeelle erittäin nopealla aikataululla, mikä puhui kohtalaisen yksinkertaisen palvelupaketin puolesta. Erikoissairaanhoidon palveluja mietittiin, mutta taitaa olla niin, että kaikki rahoitusta saavat kokeilualueet kokeilevat nimenomaan valinnanvapautta peruspalveluissa, jota tuon valinnanvapauden pitäisi myös vahvistaa, kertoo Niina Haake.

Lue myös:

    Uusimmat