Yksiöitä ostetaan asuntorumbassa jopa katsomatta

Kilpailu Suomen suurten kaupunkien omistusyksiöistä on kiihtynyt niin kovaksi, että moni tekee ostopäätöksen jopa näkemättä kohdettaan. Suomen Kiinteistövälitysliiton (SKVL) toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas ei pidä menettelyä hyvänä.

– Siinä menettää oikeutensa esittää vaatimuksia, jos siellä ilmenee joitain ongelmia, joita olisi voinut havaita tutustuttaessa asuntoon. Kaikkien osapuolten, niin myyjän kuin välittäjänkin olisi syytä laittaa jäitä hattuun. Nämä ovat omiaan kuumentamaan asuntomarkkinoita ihan turhaan, Anttila-Kangas kertoo.

Anttila-Kangas suosittelee viilaamaan asuntolainan ehdot etukäteen niin valmiiksi kuin mahdollista, jotta kohteen löytyessä on heti valmiina esittämään tarjouksensa. Näin asuntoon ehtii tutustuakin etukäteen.

– Kun kohde tulee julki, voi pankkiin ilmoittaa, että nyt nostan lainan. Onkin hyvä tietää selkeästi, millaista kohdetta ja miltä alueelta haluaa, toimitusjohtaja jatkaa.

Kilpailussa varmin tarjous voittaa lähes aina.

– Jos lainasitoumusta ei ole vielä annettu ja kilpailevana tahona on vanhempi pariskunta, jotka ostavat lapselleen asuntoa, niin heillä voi olla heti käteistä kauppaan valmiina, Anttila-Kangas toteaa.

Vakuudet vakuuttavat välittäjän

Ostotilanteessa ensimmäisen omistusasuntonsa jo maksaneilla on muutenkin paremmat vakuudet kakkosasunnon hankintaan kuin niillä, jotka ovat asunto-ostoksilla ensimmäistä kertaa. Monelle kiinteistövälittäjälle ilmiö yksiöiden karkaamisesta nuorilta aikuisilta keski-ikäisille on tuttu. Anttila-Kangas on kuullut asiasta vain huhupuheita, viestejä ilmiöstä asuntoa etsivien tai välittäjien kautta ei ole hänelle välittynyt.

– Myyntitilanteeseen vaikuttaa monesti, millaisella aikataululla saa kauppahinnan ja saako sen käteisellä vai osamaksulla, Anttila-Kangas valottaa välittäjien näkökulmaa.

Asuntosijoittaminen ei ole myöskään kiihdyttänyt keski-ikäisten velkaantumisastetta nuoria aikuisia nopeammin. Velkaantuminen on kasvanut Tilastokeskuksen mukaan tasaisesti jokaisessa ikäluokassa vuosina 2002–10.

Omistusyksiömarkkinat kuumenevat usein kesällä ja vuodenvaihteessa. Silloin opiskelupaikat varmistuvat samanaikaisesti tuhansille, ja kaikille ei ole tilaa opiskelija-asunnoissa. Nuorille, opintonsa jo päättäneille aikuisille Anttila-Kangas suositteleekin alkutalven ja alkukevään kuukausia ensiasunnon ostoajankohdaksi.

Lue myös:

    Uusimmat