Mainos

Yksinäisyys ajaa jopa itsemurhiin – lasten kohdalla suuri ongelma on vanhempien kiire

13:16

Yksi ikääntyvän väestön ongelmista Suomessa on yksinäisyys. Yksinäisyys on kasvava ongelma myös nuorten keskuudessa.

Yksinäisyyden teemaa pohdittiin tänään Porissa SuomiAreenassa.

Turun yliopiston professori Nina Junttila muistuttaa, että silloin ollaan pulassa, kun yksinäinen lakkaa hakemasta kontaktia ja luovuttaa. Seurauksena saattaa olla jopa itsemurha.

Junttilan mukaan nykyään puhutaan paljon rahan puutteesta yksinäisyyden syrjäyttämisessä.

– Yhteiskunnan rooli on iso. Nykyään tehdään täysin väärin. Rahaa menisi paljon vähemmän varhaiseen puuttumiseen. Täytyisi panostaa enemmän pieniin lapsiin, päivähoitoon ja perheiden hyvinvointiin. Lastensuojelusta ja esimerkiksi psykiatrisesta hoidosta tulee sitten kustannuksia.

Perussuomalaisten kansanedustaja, itsekin vanhustyön ammattilainen, Arja Juvonen nostaa haastattelussa esiin kiireen. Juvosen mielestä pienemmät ja heikommat eivät pysy mukana nykyajan vauhdissa.

– Vanhusten hoitoon kaipaisi sitä, että vanhusten luona kävisi joku. Monet omaisiset tai ystävät pelkäävät tarttua vierailuilla hoitokodeissa tai sairaaloissa pieniin arjen asioihin. Vois ottaa vaikka lusikan ja auttaa syömisessä, Juvonen muistuttaa.

Junttila muistuttaa, että kiireen alle voi haudata mitä tahansa ongelmia. Lasten kohdalla suuri ongelma on vanhempien kiire.

Hän sanoo, että on neljä suurempaa kategoriaa, kuinka yksinäisyyttä voitaisiin vähentää.

Sosiaalisia taitoja täytysi kehittää, asenteita muuttaa, oppia ottamaan vastuuta toisista ja kehittää sosiaalisia verkostoja.

Sama tupa, oma lupa

Nuorten ja vanhusten yksinäisyyttä on keksitty helpottaa saattamalla heitä asumaan saman katon alle. Kokeilu helsinkiläisessä palvelutalossa on kestänyt muutaman kuukauden ja asianosaisilla on pelkkää hyvää sanottavaa.

– Että saa vähän omaa vapaa-aikaa jonkun toisen ihmisen kanssa jakaa, niin onhan se aina ilo, sanoo Jonatan Shaya.

– Ne piristää kyllä kummasti, että tuntee ittensäki paljon vapaammaksi sillä tavalla ettei maailma ahista kuitenkaan. Me rupatellaan aika paljon Joonan kanssa, säestää Taimi Taskinen.

Nykyisen hallituspuolueen kansanedustaja Juvonen sanoo, että yksi hallituksen kärkihankkeita on juuri yksinäisyyden lievittäminen.

– Masennus olisi opittava ottamaan todesta, Juvonen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.