Patrician poika kärsii yhä yksinäisyyden seurauksista – näitä synttäreitä hän ei unohda: "Se oli paras päivä"

Koronavuodet kasvattivat nopeasti etenkin ylä-asteikäisten yksinäisyyttä 2:11
"Poika on nyt 11-vuotias ja se tapahtui 4-5 vuotta sitten. Hän edelleenkin muistaa ne synttärit."

Nuorten yksinäisyyden kokemukset ovat lisääntyneet koronavuosina, sillä ylä-asteikäisten viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan yksinäisyys on lisääntynyt puolella parissa vuodessa.  

Kouluterveyskyselyn mukaan 8-9-luokkalaisista vajaa 16 prosenttia kokee itsensä usein yksinäiseksi vuonna 2021, kun vuonna 2019 samasta luokasta itsensä yksinäiseksi koki 10,7 prosenttia. 

SuomiaAreenan keskustelussa muistutettiin, että OECD:n tuoreen raportin mukaan koulujen rooli lasten ja nuorten yksinäisyyden ehkäisyssä ja vähentämisessä on keskeinen.

Yksinäisille tarkoitetut Mun synttärit -tapahtumat

Patricia Rodriguezin poika jäi koulussa yksin jouduttuaan leikkauksen vuoksi pitkäksi aikaa pyörätuoliin. Pojalla ei ollut ystäviä keitä kutsua synttäreille –  yksinäisille lapsille järjestetyt yhteiset mun synttärit olivat pelastus.

– Se oli paras päivä. Poika on nyt 11-vuotias ja se tapahtui 4-5 vuotta sitten. Hän edelleenkin muistaa ne synttärit, iloitsee Rodriguez

  • Katso Patrician koskettava tarina jutun alussa olevalta videolta.

Mun synttäri -tapahtumat saivat alkunsa, kun Jonna Mikkonen näki erityislapsensa tuskan synttäripäivinä. Mikkosen mukaan tärkeintä on lopettaa yksinäisten hiljainen hyväksyntä.

– Aikuisten vastuuta me halutaan nostaa esiin. Ihan kaikilla aikuisilla on vastuu lasten ja nuorten yksinäisyyteen ja ehkäisyyn, sanoo Poikien äidit -yrityksen toimitusjohtaja Jonna Mikkonen.

Yksinäisyydestä voivat kärsiä myös reipasta esittävät tai kiusaajat. Siksi sosiaalisia taitoja tulisi opettaa kodin lisäksi myös koulussa.

– Kun puhutaan yksinäisyydestä ja ihmissuhteista, ne ovat taitoja ja näitä taitoja meidän tulisi opettaa. Mielestäni tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetus tulisi ottaa osaksi kaikkea opetus ja kasvatustyötä, sanoo Elämän akatemia yrityksen perustaja Ida Nevalainen.

Yksinäisyys heijastuu aikuisuuteen

Yksinäisyys vaikuttaa emotionaaliseen ja sosiaaliseen kehityksen sekä minäkuvan muodostumiseen. Patricia Rodriguez on nähnyt, miten ystävien saaminen on muuttanut hänen poikaansa.

– Hänessä on tapahtunut iso muutos, mutta yksinäisyys on tehnyt tehtävänsä, mikä näkyy hänessä yhä. Nyt hänellä on kavereita ja koulukaveita, joten hän on paljon iloisempi ja reippaampi, sanoo Rodriguez.

Patricia sanoo olevansa iloinen siitä, kun poika tulee kotiin ja kertoo, mikä kaikkea on tehnyt ystävien ja kavereiden kanssa.

– Se tuntuu hyvältä, hymyilee onnellinen äiti.

Lue myös:

    Uusimmat