Yksi turvakaukalo epäonnistui törmäystestissä karmealla tavalla – katso dramaattinen video

Chicco Kiros epäonnistui pahasti turvaistuintestissä 0:40
Chicco Kiros -turvakaukalo epäonnistui pahasti Autoliiton turvaistuintestissä. Katso videolta, mitä tapahtui.

Autoliitto on julkistanut turvaistuintestinsä havaintoja etuajassa, sillä yhdestä testatusta laitteesta löydettiin vakavia turvallisuuspuutteita.

Autoliitto tiedottaa Chicco Kiros -turvakaukalon epäonnistuneen pahasti Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa törmäystestissä.

Chicco Kiros -turvakaukalo on i-Size-tyyppihyväksytty turvakaukalo 40–78 senttiä pitkille lapsille eli vastasyntyneestä noin 13-kiloiseksi saakka.

Autoliitto kertoo kaukalon irronneen isofix-telakastaan sekä etu- että sivutörmäystestissä. Kaukalossa käytettiin 11 kiloa painavaa törmäystestinukkea.

Mikäli istuimen kiinnitys pettäisi todellisessa törmäystilanteessa, aiheuttaisi se Autoliiton mukaan erittäin suuren loukkaantumisriskin.

Törmäystestin jälkeen tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että kaukalon ja telakan yhdessä pitävä lukitusmekanismi ei rikkoutunut, vaan toistaiseksi tuntemattomasta syystä vain avautui törmäysten aikana.

Tästä tunnistat viallisen kaukalon

Valmistaja on ilmoittanut vetävänsä kyseiset telakat markkinoilta. Niitä on myyty Euroopassa viime vuoden heinäkuusta alkaen noin 2 000 kappaletta, joita suurin osa Ranskassa.

– Viallisia telakoita ei ole Chiccon mukaan toimitettu Suomeen. Turvaistuimia on kuitenkin helppo tilata netistä ja sitä tehdään jatkuvasti, joten katsoimme tärkeäksi tiedottaa asiasta jo tässä vaiheessa, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa tiedotteessa.

Telakan tunnistaa hyväksyntämerkistä, jossa on numerosarja 030059. Telakat on valmistettu 23.11.2019 ja 19.11.2020 välisenä aikana.

Autoliitto korostaa, että mikäli olet saanut käsiisi viallisen Chicco Kiros -kaukalon, on tärkeää, ettei sitä käytetä telakan kanssa. Kaukaloa voi käyttää, mikäli se kiinnitetään valmistajan ohjeita noudattaen tiukasti auton omilla turvavöillä.

Autoliitto julkaisee turvaistuintestien tuloksia kahdesti vuodessa. Voit tutustua syksyn 2020 tuloksiin täällä ja kevään 2020 tuloksiin täällä.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat