Yksi puhelu käänsi kelkan Therese Johaugin elämässä dopingkäryn jälkeen: "Halusin auttaa häntä siinä tilanteessa"

Norjan hiihtotähti Therese Johaug kertoo Expressenin haastattelussa, kuinka hän sai apua hiihtoikoni Pål Gunnar Mikkelsplassilta dopingkärynsä jälkeen.

Johaug teki kilpailukieltonsa jälkeen sensaatiomaisen paluun hiihtoladuille ja saavutti Seefeldin MM-kisoissa kolme maailmanmestaruutta. Yksi suurimmista ellei peräti suurin tekijä Johaugin menestyksen takana on kaksinkertaisen MM-voittaja Mikkelsplassin tarjoama apu.

– Muistan sen puhelun todella hyvin. Hän kysyi minulta, että voinko auttaa häntä harjoituksissa kilpailukiellon aikana. Hän sanoi minulle, että en saa sanoa kyllä heti, vaan minun piti miettiä asiaa ja käydä se läpi perheeni kanssa. Otin tarjouksen kuitenkin pian vastaan, sillä tunsin hänet jo entuudestaan ja halusin muutenkin auttaa häntä siinä tilanteessa, Mikkelsplass sanoo.

Mikkelsplass auttoi Johaugin läpi 18 kuukautta kestäneen kilpailukiellon ja sai paikan Norjan maajoukkueen valmennustiimissä.

– Hän on merkinnyt minulle erityisen paljon näiden kolmen vuoden aikana. Hän on yksi niistä henkilöistä, joiden tulee olla ylpeä siitä, kuinka menestyin paluuvuotenani, Johaug toteaa.

Johaug kertoo Mikkelsplassin olevan mielettömän taitava valmentaja sekä teknisellä, että fyysisellä puolella. 

– Hän näkee ennen kaikkea koko ihmisen nimeltä Therese eikä pelkästään hiihtäjä Thereseä. Hänellä on pilke silmäkulmassa ja huumorintaju, joka on ollut minulle erityisen tärkeää. Pidän myös siitä, että hän ei ole sellainen valmentaja, joka ei käskytä, vaan hän haluaa, että minä ajattelen itsenäisesti. Se on ollut minulle todella kehittävää, Johaug kertoo.

58-vuotias Mikkelsplass ottaa kehut hymyillen vastaan ja toteaa, että silmäkulmassa oleva pilke ja huumori ovat olleet tärkeässä roolissa. 

– Siinä tilanteessa on ollut todella paljon vakavuutta ja ainoa tapa, jolla arkielämää voi parantaa, on pitää huumoria yllä sekä hyvää tulevaisuuden suunnitelmaa. Meillä on ollut ylä- ja alamäkiä suurellakin mittakaavalla, mutta kokonaisuudessaan nämä ovat olleet kolme positiivista vuotta, Mikkelsplass päättää.

Maastohiihdon maailmancupin kausi 2019-2020 käynnistyy 29. marraskuuta Rukalla.

Lue myös:

    Uusimmat