Yksi puhelu johti kauhun kierteeseen: Mies piinasi naista ensin karmeilla viesteillä – sitten kotipihaan ilmestyi rakkauslukko

Mies ei hyväksynyt parisuhteen päättymistä, vaan vainosi entistä tapailukumppaniaan yli vuoden ajan. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi seitsemänkymppisen miehen ehdolliseen vankeuteen.

Mies sai keväällä 2021 puhelun, jossa hänen silloinen tapailukumppaninsa kertoi, ettei halua enää jatkaa suhdetta.

Mies ei hyväksynyt uutisia, vaan vaati tapaamista kasvokkain. Kun nainen ei halunnut enää tavata, mies alkoi pommittaa naista eri viestikanavissa. 

Mies lähestyi naista sinnikkäästi esimerkiksi WhatsAppissa, eri sähköpostiosoitteiden kautta ja jopa Tori.fi-palvelussa. 

Nainen kuvitteli ensin, että mies ymmärtäisi ajan kanssa lopettaa. Mutta mies ei ymmärtänyt.

Rajuja uhkauksia

Kun nainen esti miehen verkkopalveluissa, mies alkoi tuoda naisen kotiin ja autolle kortteja, viestejä ja muita merkkejä käynnistään. Jättämissään viesteissä mies vaati yhä, että nainen suostuisi tapaamiseen.

Viesteissä oli myös uhkauksia. Mies muun muassa vaati naista olemaan yhteydessä, ettei kumpikaan "erehdy tekemään jotain peruuttamatonta ja tyhmää".

Hän myös uhkaili lähettävänsä naisen läheisille, työnantajalle ja jopa viranomaisille arkaluontoista materiaalia naisesta, jos nainen hakisi lähestymiskieltoa.

Nainen törmäsi mieheen yllättäen kauppakeskuksessa ja työpaikkansa parkkihallissa.

Eräänä päivänä nainen löysi kotipihansa amppelista miehen jättämän rakkauslukon. 

Hän myös näki miehen liikkuvan kotinsa lähistöllä hämärän aikaan ja huomasi useamman kerran, että hänen autonsa tuulilasinpyyhkijät oli nostettu pystyyn. Joskus autolta löytyi miehen jättämiä lappuja.

Aiheutti pelkoa ja ahdistusta

Miehen uhkaavat yhteydenotot, käynnit kotipihassa sekä epätoivotut kohtaamiset saivat naisen pelon valtaan. 

Nainen ei enää uskaltanut edes oleskella omalla pihallaan. Hän piti asunnon ovet jatkuvasti lukittuna ja verhot suljettuna. 

Nainen teki asiasta rikosilmoituksen, mutta mies jatkoi yrittämistä vielä senkin jälkeen. Kirjeitä ja viestejä kertyi kymmeniä. Vainoa jatkui yli vuoden ajan. 

Lopulta juttu eteni käräjille. Todistajana kuullut läheinen kertoi tuomarille, että miehen käytös oli saanut naisen vainotun ja tuskaisen oloiseksi.

"Sattumaa"

Käräjillä mies myönsi yhteydenotot ja kertoi, että suhteen loppuminen oli ollut hänelle kova paikka. 

Hän myönsi myös liikkuneensa naisen kodin lähistöllä hämärän aikaan. Hänen mukaansa kyse oli kuitenkin vain siitä, että hänen tuttavansa asuivat lähistöllä. 

Myös kohtaamiset esimerkiksi naisen työpaikan parkkihallissa ja kauppakeskuksessa mies myönsi. Hänen mukaansa ne olivat puhdasta sattumaa.

Mies kiisti syyllistyneensä asiassa mihinkään rikokseen. Hänen mukaansa hänen tarkoituksenaan ei ollut pelotella naista, vaan puhua vain suhteen päättymisestä. 

Hän arveli, että jos hän olisi saanut tavata naisen ja puhua suhteen päättymisestä kasvokkain, he eivät olisi "ajautuneet tähän tilanteeseen".

Jotkut uhkaavana pidetyt viestit mies kuittasi huumoriksi.

Amppeliin ripustettu rakkauslukkokin oli miehen mukaan pelkkä ”hauska päähänpisto”, ja hän kertoi toivoneensa, että nainenkin olisi ottanut asian huumorilla.

Mies kertoi ylipäätään ajatelleensa, että nainen halusi vielä tavata hänet, kunhan ensin leppyisi.

Ehdollista vankeutta

Käräjäoikeus katsoi, että miehen toistuvat uhkaavat yhteydenotot täyttivät rikoksen tunnusmerkit.

Miehen selityksiä sattumalta tapahtuneista kohtaamisista pidettiin silti mahdollisena. 

Käräjäoikeus tuomitsi miehen vainoamisesta, mutta hylkäsi syytteen niiltä osin kuin miestä syytettiin naisen seuraamisesta ja tarkkailusta. 

Miehelle määrättiin 40 päivän ehdollinen vankeusrangaistus. Sen lisäksi mies sai maksettavakseen 1 000 euron kärsimyskorvaukset sekä asianomistajan yli 5 500 euron oikeudenkäyntikulut.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta. 

Vainoaminen on yleisintä parisuhteissa, mutta nykyään se kohdistuu usein myös viranomaisiin 9:06
Rikospaikka: Vainoaminen on yleisintä parisuhteissa, mutta kohdistuu yhä useammin myös viranomaisiin. Katso keskustelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat