Mainos

Ex-miesystävä seurasi ja tarkkaili, sitten alkoi ilmestyä mitä oudoimpia viestejä ja pelottavia ruokalähetyksiä – nainen eli vuosia pelossa Vantaalla

Entistä naisystäväänsä mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla vainonnut mies tuomittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa lähes puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Vainoamisen uhriksi joutunut nainen kertoi oikeudessa, että hän oli tutustunut mieheen netissä, ja että he olivat alkaneet tapailla. Seurustelu oli kuitenkin päättynyt jo puolen vuoden jälkeen vuonna 2015, sillä naisen mukaan kaikki ei ollut kunnossa.

Hänen mukaansa miehestä oli alkanut paljastua ”epäilyttäviä seikkoja”. Mies oli valehdellut iästään, mutta myös muista asioista.

Naisen mukaan hän pysyi miehen kanssa kaveriväleissä kunnes paljastui, että mies oli lukenut hänen sähköpostejaan ja muita viestejä.

Mies aloitti vainon

Naisen mukaan häirintä alkoi, kun mies jäi kiinni.

Mies pommitti viesteillä ja tuli työpaikalle. Nainen muutti puhelinnumeronsa salaiseksi, mutta mies jatkoi sähköpostitse ja alkoi myös kantaa naisen rappukäytävään tavaraa. Lisäksi mies lähetteli naiselle tekaistuja laskuja yrityksensä nimissä.

Tilanne kärjistyi niin, että nainen koki aiheelliseksi muuttaa. Sekään ei kuitenkaan rauhoittanut tilannetta.

Oikeudessa nainen kertoi saaneensa eräänä päivänä erikoisen paketin postissa. Paketissa oli satukirja, johon oli kiinnitetty jonkinlainen ”mötikkä”. Myöhemmin selvisi, että kyseessä oli paikannuslaite. Paketti oli lähetetty naisen vanhaan osoitteeseen, mistä se oli automaattisesti käännetty uuteen osoitteeseen.

Pian naisen autotallin oveen ja rappukäytävään alkoi taas ilmestyä erikoisia viestejä, kuten ex-pariskunnan yhteiseen aikaan viittaavia mainoksia sekä tussilla piirrettyjä nuolia.

Nainen sai kotiovensa eteen myös erikoisia ”ruokalähetyksiä”. Eräällä kerralla rappuun oli kannettu kassi, jossa oli ananas. Hedelmään oli lyöty veitsi. Toisella kerralla naiselle oli toimitettu 9 suklaapatukkaa.

Nainen oli myös nähnyt miehen autossaan kotinsa läheisyydessä.

Rankka kokemus

Oikeudessa käsitellyn syytteen mukaan vainoaminen kesti yli kaksi vuotta, vuoden 2018 alkupuolelle saakka.

Naiseen se jätti jälkensä. Hän kertoi, että vuodet olivat hänen elämässään raskasta aikaa, ja että hän oli joutunut elämään pelossa. Nainen kertoi kärsineensä unettomuudesta, stressistä ja lamaannuttavasta masennuksesta entisen miesystävänsä käytöksen vuoksi.

Viimeiset yhteydenotot hän kertoi saaneensa mieheltä viime syksynä.

Mies kiisti vainoamisen oikeudessa kokonaan, joskin myönsi olleensa yhteydessä yksityisetsivään naisen uuden kotiosoitteen selvittämiseksi.

Mies väitti ajatelleensa, että ”olisi hyvä tietää”, missä nainen asuu, ettei hän törmäisi tähän vahingossa.

Oikeus ei selityksiä niellyt. Oikeus kävi läpi muun muassa naisen ottamia valokuvia miehen tekosista ja totesi, että hän oli joutunut järjestelmällisen ja jatkuvan seuraamisen kohteeksi.

Tekijänä oli entinen miesystävä.

Mies määrättiin vainoamisesta 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Vankeusrangaistukseen päädyttiin, sillä mies oli jo kerran aiemmin tuomittu naiseen kohdistuneesta vastaavasta teosta, mutta mies ei ollut ottanut siitä ojentuakseen. Mies oli aiemmin määrätty myös lähestymiskieltoon naisen suojelemiseksi.

Korvauksia mies joutuu maksamaan naiselle 3800 euroa kärsimyksestä sekä vainoamisen aiheuttamasta psyykkisestä haitasta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja