Mainos

Yksi Lontoon iskuista epäilty pidätetty Kairossa

Lontoon pommi-iskuista epäilty mies on pidätetty Kairossa Egyptissä. 33-vuotiaalla miehellä uskotaan olleen avainrooli iskuissa pommien rakentajana.

Lontoon pommi-iskujen tutkinta laajeni tänään Britannian rajojen ulkopuolelle, kun Egyptin poliisi kertoi pidättäneensä egyptiläismiehen epäiltynä osallisuudesta niihin. Pidätetty on Britanniassa Leedsin yliopistossa kemian jatko-opintoja harjoittanut Magdy Elnasher, 33. Egyptin sisäministeriön mukaan hän on kiistänyt osallisuutensa iskuihin. Hän valmistui Leedsin yliopistoista kemiantohtoriksi alkuvuodesta. Kolme pommi-iskujen tekijäksi nimettyä miestä oli kotoisin Leedsistä.

Timesin verkkoversion mukaan poliisit ratsasivat jo tiistaina kotimaassaan lomailleen Elnasherin Leedsin-asunnon, mistä löydettiin jälkiä TATP-lyhenteellä tunnetusta räjähteestä. Sitä voi valmistaa yleisesti saatavissa olevista aineksista. Leedsin muslimiyhteisön edustajalle Elnasherin pidätys oli järkytys.

- Puolet moskeijan kävijöistä oli hänen ystäviään. Hän ei koskaan osallistunut politiikkaan. Hän ainoastaan päätti opintonsa tutkintoon ja sai toimen luennoitsijana, Leedsin suuren moskeijan entinen päämies Al-Rawi sanoi uutistoimisto Reutersille.

Egyptin sisäministeri epäilee yhteyttä al-Qaidaan

Egyptiläisen sanomalehden mukaan maan sisäministeri on sanonut, että pidätetyllä Magdy Elnasherilla ei ole yhteyksiä terroristijärjestö al-Qaidaan. Elnasherin pidätyksen on kerrottu liittyneen Lontoon pommi-iskujen tutkintaan.

Al-Gomhuria-lehden mukaan Egyptin sisäministeri Habib el-Adli on kertonut tiedotusvälineiden vetäneen liian hätäisiä johtopäätöksiä Elnasherin pidätyksestä.

- Habib el-Adli vahvisti, että Magdy Elnasherilla ei ole yhteyksiä al-Qaidaan, lehti kertoi, mutta ei lainannut ministeriä suorassa sitaatissa. Lontoon poliisi pitää selvänä, että kaupungissa tehdyt tuhoisat pommi-iskut ovat yhdistettävissä al-Qaidaan.

Poliisi jahtaa taustahahmoja

Poliisipäällikkö Ian Blairin mukaan nyt jahdataan 51 sivullisen hengen vaatineiden pommi-iskujen taustahahmoja. Hän uskoi poliisin löytävän myös yhteyden pommi-iskun ja al-Qaida-terroristiverkon väliltä.

- Meidän täytyy saada selville, kuka rohkaisi pommittajia tekoon, kuka koulutti heitä ja kuka on kemisti pommien takana, hän sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Pakistanin viranomaiset vahvistivat yhden Lontoon terrori-iskujen tekijän vierailleen maassa kahdesti, kertovat BBC:n verkkosivut. Leedsiläinen Shehzad Tanweed, 22, vietti maassa neljä kuukautta kahteen otteeseen. Sukulaisen mukaan Shehzad oli käynyt islamilaista koulua Pakistanissa, josta perhe on peräisin.

Britannian muslimiyhteisölle kysymys verisistä väkivallanteoista on kiperä. Poliisipäällikkö Blair kehotti maan muslimeja avaamaan silmänsä sille tosiasialle, että heidän keskuudessaan piilee äärimmäisyysväkeä.

Leedsissä vieraillut muslimijohtaja Iqbal Sacranie kehotti muslimeja auttamaan omalta osaltaan pommitutkintaa.

- Estäkää ääriajattelu, vaikka se vaatisi tietojen kertomista viranomaisille. Islamin mukaan tämä (pommi-isku) on rikos, jonka tuomitsemme, imaami Abdullah al-Judai julisti kaupungin suuren moskeijan perjantairukouksen yhteydessä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 15.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.