HS: Koskelan teinimurhan uhri oli "helppo kohde", jota kiusattiin jo alaluokilta – yksi vangituista kiusasi muitakin, vainosi toista uhria hätkähdyttävästi

7:36
Helsingin Koskelan murhaepäilyssä käytettiin raakaa ja pitkäkestoista väkivaltaa – näin tutkinnanjohtaja kertoo tapauksesta.

Koskelan teinimurhan taustalta paljastuu läpi koululuokkien kiusattu uhri ja kolme erilaista epäiltyä. Helsingin Sanomat haastatteli noin kymmentä nuorta, jotka tunsivat asianomaiset.

Koskelassa julmasti surmattu 16-vuotias uhri joutui kärsimään kiusaamisesta jo peruskoulun alaluokilta asti, kertovat nimettömät ikätoverit lehdelle.

Kiusaamiseen osallistuivat monet muutkin koulukaverit kuin nyt henkirikoksesta vangitut epäillyt. Peruskoulun aikana ei havaintoja ole kiusaamisesta, joka olisi johtanut fyysisiin vammoihin, mutta kiusaaminen jatkui vuosia.

– Aika moni saattoi kiusata häntä välillä. Kaikki vaan ajattelivat, että hän on helppo kohde eikä vastusta ikinä, sanoo yksi uhrin entisistä luokkalaisista.

Poliisi uskoo, että kiusaaminen kärjistyi lopulta niin vakavaksi, että se johti lopulta henkirikokseen. Kolme 16-vuotiasta poikaa on myöntänyt kohdistaneensa uhriin vakavaa väkivaltaa 4. joulukuuta Koskelan sairaala-alueella Helsingissä. Väkivalta jatkui kymmeniä minuutteja.

Kiusaamista ei ole kommentoinut eikä kommentoi nyt Helsingin Sanomillekaan koulun rehtori tai tiedotusvastuussa oleva Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Tekeytyi toiseksi ja ilmestyi uhrinsa kouluun

HS kertoo, että kaksi murhasta vangittua olivat suuren osan peruskouluajasta luokkatovereita. Ensimmäistä luonnehditaan mukavaksi ja sosiaaliseksi pojaksi, jolla oli paljon harrastuksia vapaa-ajalla. Toista kuvaillaan levottomaksi, armaamattomaksi ja ajoittain aggressiiviseksi. Hän saattoi suuttua voimakkaasti pienestä asiasta.

Kolmas epäillyistä kävi peruskoulun toisaalla Helsingissä ja aloitti opinnot yhden kanssaepäillyn kanssa ammattikoulussa viime syksynä. Toiseen epäiltyyn hän oli tutustunut aiemmin rippikoulussa.

Kolmas epäilty on kiusannut myös muita henkilöitä peruskouluaikoina, kertoo kaksi eri lähdettä lehdelle.

Erästä uhriaan hän oli kiusannut niin, että tämä oli katkaissut välinsä epäiltyyn ja estänyt tämän sosiaalisessa mediassa.

Epäilty ei jättänyt asiaa sikseen, vaan jatkoi toimintaansa niin, että tapauksessa on nähtävissä vainoamisen piirteitä.

Hän selvitti uhrinsa uuden koulun ja ilmestyi viime vuonna tämän lukion oppitunnille esittäen olevansa eräs luokan oppilas. Koulun henkilökunta puuttui tilanteeseen.

Poliisi jatkaa murhan tutkintaa. Syytteiden nostamisen takaraja on 5. helmikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja