Mainos

YK tuomitsi Irakin vaatimukset

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi tänään Irakin päätöksen lopettaa yhteistyö YK:n asetarkastajien kanssa. Irakin päätös on turvallisuusneuvoston mukaan "täysin tuomittava" ja ristiriidassa niin YK:n päätöslauselmien kuin helmikuussa tehdyn sopimuksen kanssa.

Turvallisuusneuvosto julkisti lausuntonsa kuultuaan asetarkastajien johtajan Richard Butlerin selostuksen tapahtumien kulusta. Neuvoston slovenialainen puheenjohtaja Danilo Turk vetosi samalla Irakiin, jotta se aloittaisi pikaisesti yhteistyön asevalvontakomission kanssa uudelleen.

Irakin varapääministeri Tareq Aziz varoitti YK:n asetarkastajien johtajaa Richard Butleria jo maanantaina, että Irakin hallitus lopettaa yhteistyönsä tarkastajien kanssa, kertoi Butler torstaina YK:n turvallisuusneuvostolle.

Neuvostolle antamassaan selonteossa Butler kertoi Azizin sanoneen, "ettei lisätapaamisilla saavuteta mitään". Sitä ennen Butler oli kieltäytynyt Azizin vaatimuksesta, jonka mukaan Irak pitäisi julistaa joukkotuhoaseista vapaaksi. Butler tähdensi tuolloin, että hän tarvitsee "vakaita ja uskottavia" todisteita ennen sitä.

Butler kertoi turvallisuusneuvostolle, että Aziz syytti asetarkastajia "tarkastusten tarpeettomasta viivyttämisestä", koska he olivat "kysyneet turhia ja epäolennaisia kysymyksiä ja vaatineet asiakirjoja epäolennaisista ja mitättömistä asioista". Butler kertoi turvallisuusneuvostolle kariutuneista neuvotteluistaan Irakin johdon kanssa. Butler joutui poistumaan ennenaikaisesti Irakista sen jälkeen, kun Irakin johto keskeytti asetarkastajien työn.

Irak ilmoitti eilen päätöksestään keskeyttää yhteistyö asetarkastusryhmän kanssa, kunnes ryhmää uudistetaan Irakin toivomalla tavalla. Irakin johto ilmoitti kuitenkin sallivansa sen, että kohteissa olevat Unscomin valvontakamerat.

Tarkastus jatkui normaalisti

Osa YK:n asetarkastuskomission Unscomin edustajista jatkoikin tänään Irakissa työtään normaalisti. Työhön lähtivät YK:n asiantuntijat, joiden tehtävänä on valvoa jo tarkistettuja kohteita.

Epäselvää sen sijaan oli, oliko Irak ryhtynyt torstaina estämään uusia todisteita Irakin joukkotuhoaseista etsivien asetarkastajien työtä. Irak itse kiisti tiedot estämisestä ja totesi, ettei maassa ole tällä haavaa yhtään tarkastusryhmää vierailulla.

Irakilaisviranomaisen mukaan tarkistettuja kohteita valvovat tarkastajat jatkavat työtään tavanomaiseen tapaan. Muunlaisia tarkastajia ei hänen mukaan parhaillaan ole Irakissa. pidetään edelleen toiminnassa.

Sekä Yhdysvallat että YK ovat pyrkineet vähättelemään tuoreinta selkkausta Irakin kanssa. Myös itse asetarkastajien johtaja Richard Butler on tähdentänyt, ettei kyseessä ole mikään kriisi ja kehottanut tarkastajia jatkamaan työtään. Tarkkailijoiden mukaan länsimaat tarjoavat ratkaisuksi mieluummin poliittisia kuin sotilaallisia toimia.

Irak tuomittiin

Yhdysvallat vähätteli tuoreinta selkkausta Irakin kanssa pelkkänä uhkailuna. Valkoisen talon mukaan Irak tuomitaan toimiensa eikä puheidensa mukaan. Samalla se vältteli mainitsemasta mitään sotilaallisista toimista Irakia vastaan.

Britannia puolestaan syytti Irakia sopimusten rikkomisesta ja tähdensi, että YK:n uhmaaminen vain pitkittää Irakin vastaisia talouspakotteita.
-Tämä tuorein selkkaus vain viivyttää sitä hetkeä, kun turvallisuusneuvosto voi harkita pakotteiden kumoamista, sanoi ulkoministeri Robin Cook.

Ranska vaati Irakia yhteistyöhön YK:n kanssa, eikä estämään asetarkastajien työtä. Ulkoministeriön mukaan Irakin päätös keskeyttää asetarkastajien työ ei ole hyväksyttävissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.