Mainos

YK: Tsunamista toipuminen vie vuosikymmenen

Vaikka hätä Aasian tsunamialueella on edelleen suuri, voi liiallinen kiirehtiminen viivästyttää avustushankkeiden toteuttamista pitkällä tähtäimellä.

YK:n jäsenjärjestöt pohtivat Genevessä kehitysohjelma UNDP:n johdolla ratkaisuja Aasian tsunamialueen ongelmiin. Osa käsiteltävistä asioista on vaivannut aluetta jo ennen luonnonkatastrofia.

- Meidän on oltava varovaisia kiirehtimisen hirmuvallan kanssa: halu kiirehtiä asioiden toteuttamisessa saattaa joskus viivästyttää hankkeita pitkällä tähtäimellä, sanoi Kathleen Cravero YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimistosta OCHAsta.

Hän varoitti myös toimista, jotka johtaisivat katastrofia edeltäneiden ongelmien jatkumiseen myös jälleenrakennuksen päätyttyä.

- Katastrofin kauheudesta huolimatta maiden jälleenrakennus antaa mahdollisuuden rakentaa jotakin parempaa ja puuttua kehitysongelmiin, joiden kanssa nämä yhteiskunnat ovat kamppailleet jo pitkään, Cravero huomautti.

Asunnoista tulisi rakentaa kestävämpiä ja ne pitäisi pystyttää aiempaa turvallisemmille alueille, terveydenhuoltopalveluja ja koulutusta olisi kohennettava ja myös väestön aliravitsemukseen pitäisi puuttua.

Yhteiskuntien toipuminen onnistuu harvoin alle viidessä vuodessa. Normaalisti siihen menee paremminkin 10 vuotta, arvioi Andrew Maskrey, UNDP:n asiantuntija jälleenrakennusasioissa.

UNDP on laskenut, että pahiten tulvasta kärsineellä Acehin alueella taloudelliset menetykset nousivat 3,6 miljoonaan euroon, mikä vastaa maakunnan vuosittaista bruttokansantuotetta. Hyökyaallot surmasivat Acehissa arviolta noin 130000 ihmistä. Sen lisäksi vesimassat tuhosivat monien toimeentulon viemällä mukanaan kalastusveneitä, kauppoja, asuntoja ja maanviljelysalueita.

Thaimaassa tsunami tuhosi kaikkiaan 500 kalastajakylää ja vei elannon 120 000:ltä turismin parissa työskenneeltä ihmiseltä. Noin 6800 asuntoa tuhoutui tai vaurioitui rannikkoalueella. Sri Lankassa katastrofi vei kodin puolelta miljoonalta ihmiseltä.

Avustustyöntekijät huomauttivat, että jälleenrakennus on toteutettava jokaisessa maassa eri tavalla.

- Tsunami iski Aasiaan 26. joulukuuta, mutta se aiheutti erilaista tuhoa eri alueilla. -- Meidän on puhuttava erilaisista elpymisprosesseista jokaisessa tsunamin uhriksi joutuneessa maassa, ja jopa jokaisen maan sisällä, sanoi UNDP:n edustaja Andrew Musgrave.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.