Mainos

YK sopi avustustoimista Zairen kapinallisten kanssa

YK ilmoitti päässeensä Itä-Zairea hallitsevien tutsikapinallisten kanssa sopimukseen avustusjärjestöjen toiminnasta alueella. Itä-Zairessa on ahdingossa yli miljoona pakolaista.

Tutsikomentaja julisti samaan aikaan Gomassa, että myös kansainväliset joukot ovat tervetulleita auttamaan avun toimittamisessa, lukuun ottamatta ranskalaisia. Komentaja Andre Kissasse-Ngandu uhkasi, että tutsijoukot ampuvat ranskalaisia sotilaita, jos heitä tulee sissien alueelle. Vakuudeksi sissit tulittivat lentokonetta, joka lensi useaan otteeseen Goman kaupungin yli. Reuterin kirjeenvaihtajan mukaan sissit uskoivat, että koneessa oli ranskalaisia sotilaita.

YK:n edustaja Ben Parker kertoi avustussopimuksen syntyneen eilen Goman kaupungissa Zairessa kapinallisjohtaja Laurent Kabilan ja YK:n humanitaarisen osaston DHA:n johtajan Martin Griffithsin neuvotteluissa. Parker arvioi, että sen ansiosta avustusjärjestöt saavat jälleen mahdollisuudet toimia alueella, mutta asiasta on vielä sovittava myös Zairen hallituksen kanssa. Hän korosti, ettei sopimus merkitse sitä, että YK tunnustaisi kapinallisten aseman Itä-Zairessa tai sekaantuisi maan sisäisiin asioihin.

Zairen hallitus varoitti maanantaina, että se kieltää kokonaan avustusjärjestöjen toiminnan maassa, mikäli ne neuvottelevat kapinallisten kanssa. Tiedotusministeri Boguo Makeli sanoi, että kansainvälisten järjestöjen tuki kapinallisille tulkittaisiin "maanpetokseksi".

Tutsikapinalliset puolestaan eivät olisi aluksi halunneet päästää alueelleen belgialaisia eivätkä ranskalaisia eivätkä ketään niistä avustustyöntekijöistä, jotka ovat työskennelleet aiemmin Itä-Zairessa. Heidän mielestään avustustyöntekijät ovat osavastuussa siitä, että Zairessa toimivat ruandalaiset hutujoukot ovat pystyneet hankkimaan aseita.

Parker ei osannut sanoa, kuinka nopeasti apua mahdollisesti pystytään toimittamaan miljoonalle Ruandan hutupakolaiselle ja sadoille tuhansille zairelaisille, jotka ovat joutuneet lähtemään kodeistaan taisteluiden vuoksi. Pieni määrä lääkintätarvikkeita ja ruokaa on maannut maanantaista asti Goman jalkapallostadionilla odottamassa, että kapinalliset sallivat sen jakelun.

Boutros-Ghali pyysi apua Zairen pakolaisille

YK:n pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali pyysi ulkomaailmaa ryhtymään pikaisesti toimiin Zairen pakolaisten auttamiseksi. Boutros-Ghali sanoi Roomassa alkaneessa kansainvälisessä ruokakokouksessa, että yli miljoonaa pakolaista uhkaa "varma kuolema", jollei mitään tehdä.

Pääsihteeri muistutti, että Zairessa on kyse äärimmäisen vakavasta hätätilanteesta ja että yhtään päivää ei saisi hukata.
-Juuri nyt yli miljoona nälkää näkevää pakolaista vaeltaa peloissaan ja avuttomina Itä-Zairen vuoristossa ja metsissä, Boutros-Ghali sanoi kiihkeässä vetoomuksessaan.
-Kansainvälisen yhteisön on tultava Zairen pakolaisten avuksi. Tarvitsemme kaikkien apua, hän vetosi.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.