Mainos

YK-ryhmä odottaa ohjeita Irakissa

YK:n asetarkastusryhmä ei ole yrittänyt jatkaa tarkastuksia Irakissa, vaan odottaa uusia ohjeita YK:lta. Irakilaiset ovat parin päivän kuluessa kahdesti estäneet tarkastusryhmän vierailut irakilaisiin kohteisiin.

Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev ehdottaa, että Irakin yllä lentävät amerikkalaiset U-2-tiedustelukoneet vaihdetaan venäläisiin koneisiin.
-Tämä voisi olla ratkaisun alkuaskel, Sergejev sanoi.

Irak syytti tänään YK:n turvallisuusneuvostoa siitä, ettei neuvosto välitä Irakin "oikeutetuista vaatimuksista". Yhdysvallat taas valmistelee Irakin mukaan hyökkäystä Irakia vastaan.

Hyökkäystä valmistellaan väärämielisillä syytöksillä, joiden mukaan Irak on tehnyt vangeille kokeita biologisten ja kemiallisten aseiden kehittämiseksi, sanoi korkea-arvoinen irakilaisviranomainen Saad Kassem Hammudi. Amerikkalaiset ovat viime päivinä kertoneet julkisuudessa, että Irakin epäillään tehneen tällaisia kokeita 1995.

Irakissa olevaa tarkastusryhmää johtava amerikkalainen Scott Ritter ei ole suostunut vahvistamaan tai kumoamaan tietoja, joiden mukaan asetarkastajat ovat tutkineet syytöksiä vankien käyttämisestä koekaniineina.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi eilen illalla yksimielisesti päätöslauselman, jonka mukaan Irakin menettelyä kiistassa on mahdotonta hyväksyä. Irakin menettely sotii lisäksi selvästi YK:n hyväksymiä päätöslauselmia vastaan.

Irak on sanonut asetarkastusryhmän kokoonpanon olevan "tasapainoton". Tarkastajissa on irakilaisten mukaan liikaa amerikkalaisia ja brittejä. Ryhmän johtajaa Ritteriä irakilaiset ovat sanoneet vakoilijaksi.

YK asetti Irakin taloussaartoon 1990 irakilaisten joukkojen miehitettyä Kuwaitin. Pakotteista on määrä luopua vasta kun YK:n tarkastajat ovat todenneet, että Irak on hävittänyt joukkotuhoaseensa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.