Mainos

YK:n turvaneuvosto päätti Kosovon valvonnasta

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jonka mukaan Kosovon taistelujen loppumista valvotaan maasta ja ilmasta käsin. Turvaneuvosto ei antanut kuitenkaan Natolle suoranaisesti lupaa voimatoimiin serbejä vastaan.

Äänestystulos oli 13-0. Venäjä ja Kiina pidättyivät äänestämästä, vaikka päätöslauselmasta putosikin pois puolustusliitto Natolle annettu valtuutus voimatoimiin. Diplomaattien mukaan maita häiritsi päätöslauselman sisältämä viittaus siihen, että Jugoslavia tukahduttaa riippumatonta lehdistöä.

Yhdysvallat ilmoitti kuitenkin, että Natolla oli oikeus voimankäyttöön tarpeen vaatiessa. Myös Britannia sanoi pidättävänsä oikeuden itsepuolustukseen, jos valvontaryhmiin kuuluvia maan kansalaisia joutuu vaaraan.

Päätöslauselmalla turvallisuusneuvosto hyväksyi sen, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ja Nato valvovat serbijoukkojen ja turvallisuuspoliisin vetäytymistä Kosovosta.

Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Holbrooke ja Jugoslavia pääsivät vetäytymisestä sopimukseen vajaat kaksi viikkoa sitten. Etyj jalkauttaa maakuntaan 2000 tarkkailijaa, kun taas Naton on määrä valvoa sopimuksen noudattamista ilmasta käsin aseistamattomilla lennoilla.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.