Mainos

YK: Kongon kriisi syvenee nopeasti

YK:n mukaan tilanne Kongon itäosissa on huonontunut nopeasti sen jälkeen, kun taistelut puhkesivat Bukavun kaupungissa aiemmin tässä kuussa.

YK:n hätäapukoordinaattori Jan Egeland kertoi tänään uutistoimisto Reutersille, että noin 3,3 miljoonaa ihmistä on avustusjärjestöjen tavoittamattomissa ilman ruoka-apua, terveydenhoitoa ja puhdasta vettä.

Egeland totesi myös, että maailman konfliktialueilla on kymmenen miljoonaa ihmistä, joilla ei juuri ole mahdollisuuksia saada apua. Heistä valtaosa on Kongossa.

Kriisi Bukavun ympäristössä syvenee ja leviää nopeasti

Valtaosa Kongon pakolaisista tulee Bukavun alueelta, jonka kapinakenraali Laurent Nkundan joukot ottivat haltuunsa kesäkuun alussa. Nkunda vetäytyi kaupungista kansainvälisen yhteisön painostuksesta.

Taistelut vaativat noin 90 ihmisen hengen ja vaaransivat hauraan rauhanprosessin. Tuhannet kongolaiset ovat paenneet naapurivaltioihin Burundiin ja Ruandaan.

YK:n mukaan Bukavun alueella on ryöstetty, raiskattu ja surmattu siviilejä, eivätkä YK:n vähälukuiset rauhanturvajoukot ole pystyneet estämään väärinkäytöksiä. YK:lla on Kongossa reilut 10 000 rauhanturvaajaa.

Julmuuksia molemmin puolin

Kapinajohtaja Laurent Nkunda kuuluu Kongon etnisiin tutseihin, banyamulengeihin, ja hän on syyttänyt Kongon hallitusta julmuuksista maan tutsiväestöä vastaan. Hänen mukaansa tutsit eivät aio enää sietää hallituksen hyökkäyksiä.

Kongon presidentti Joseph Kabila on syyttänyt Ruandaa tuesta Bukavun valtaukselle. Banyamulenget ovat pitäneet yllä suhteitaan Ruandan tutseihin, jotka hallitsevat Ruandan armeijaa.

YK:n Jan Egelandin mukaan poliittiset ja sotilasjohtajat eivät ole uskoneet joutuvansa vastuuseen teoistaan, mutta hän arvioi, että tilanne muuttuu. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan sekä hallituksen joukot että kapinalliset ovat syyllistyneet sotarikoksiin taistelussaan Bukavusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.