Mainos

YK jatkoi työtään teltoissa Bagdadissa

YK:n henkilökunta on tänään aloittanut uudelleen työnsä Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Työtään jatkavat mm. YK:n lastenjärjestö Unicef, Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailman elintarvikeohjelma WFP.

YK:n henkilökunnan väliaikaisia työpisteitä on perustettu telttoihin ja kontteihin tiistain pommi-iskussa tuhoutuneen YK:n Bagdadin-päämajan viereen.

YK:n työtä oli Bagdadissa käynnistämässä uudelleen kymmeniä pommi-iskusta hengissä selvinneitä työntekijöitä sekä Irakiin viime päivinä varta vasten kiidätettyjä kollegoita. Työtään jatkoivat mm. YK:n lastenjärjestö Unicef, Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailman elintarvikeohjelma WFP.

Koska lauantai perinteisesti on vapaapäivä Irakissa, täyteen vauhtiin työ pääsee sunnuntaina. -Olemme tulleet paikalle aloittaaksemme uudelleen operaatiot parhaan kykymme mukaan, kertoi Kevin Kennedy YK:n humanitaarisista kysymyksistä vastaavasta toimistosta. Hän saapui Bagdadiin New Yorkista eilen. -Tuhon määrää on vaikeaa uskoa. Se on pakko nähdä ensin, hän jatkoi.

Tiistain pommi-iskussa sai surmansa 24 ihmistä, heidän joukossaan YK:n Irakin- erityislähettiläs Sergio Vieira de Mello. YK lennätti iskun jälkeen loukkaantuneita sekä joitakin muita työntekijöitään Jordaniaan. Arviolta kaksi kolmasosaa 300 työntekijästä jäi Bagdadiin.

Basrassa Irakin eteläosassa puolestaan kolme brittisotilasta sai tänään surmansa, kun aseistautuneet miehet jahtasivat ja tulittivat heidän autoaan. Brittisotilaiden auto törmäsi lopulta seinään.

Brasilialaisen Vieira de Mellon ruumis kuljetettiin lauantaina Rio de Janeiroon siellä vietettävää muistotilaisuutta varten. Ruumista kuljettanut kone lähti Bagdadista eilen ja teki välilaskun Genevessä, josta mukaan tulivat YK-lähettilään puoliso ja kaksi poikaa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on nimittänyt portugalilaisen Ramiro Lopes da Silvan väliaikaiseksi Irak-erityislähettilääkseen Vieira de Mellon kuoleman jälkeen, vahvisti YK:n edustaja lauantaina.
Lopes da Silva on toiminut humanitaarisen avun koordinoijana Irakissa.

Yhdysvaltain armeija on jatkanut edelleen iskussa tuhoutuneen YK:n päämajan raunioiden raivaamista, vaikka toiveet eloonjääneiden löytymisestä ovatkin hiipuneet.

Viime päivien lehtitietojen mukaan amerikkalaiset tutkijat epäilevät, että päämajan irakilaisilla vartijoilla on tekemistä iskun kanssa. Asiasta kirjoitti mm. brittiläinen Guardian-lehti tänään.

Amerikkalaisia on huolestuttanut se, että YK oli pitänyt Saddam Husseinin kauden aikaiset vartijat, jotka mitä ilmeisimmin olivat olleet Saddamin hallinnon ilmiantajia. Tutkijoiden mukaan sisäpiirin mukanaolosta iskun suunnittelussa antaa viitteitä se, että isku oli tähdätty Vieira de Mellon toimistoon ja pommi räjähti juuri silloin, kun siellä oli alkanut tärkeä kokous.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.