Mainos

YK: Iranissa keskitytään nyt kodittomien auttamiseen

Kaakkois-Iranissa tapahtuneen maanjäristyksen pelastustöitä haittaa mm. tuulessa pöllyävä hiekka. Toiveet eloonjääneiden löytymisestä ovat hiipuneet vähiin.

-

YK on alkanut keskittyä Kaakkois-Iranin tuhoisan maanjäristyksen jäljiltä kodittomiksi jääneiden ja loukkaantuneiden auttamiseen. Toiveet eloonjääneiden löytämisestä raunioista ovat huvenneet. Kansainvälisiä pelastusryhmiä ei enää tarvita, YK:n Genevessä julkistamassa tiedotteessa todettiin.

Järistys tuhosi 200 000 asukkaan Bamin kaupungista arviolta 70 prosenttia, ja alueella on nyt huutava pula muun muassa lääkkeistä, teltoista, huovista ja lämmittimistä. Yöt ovat hyytävän kylmiä. Pelkoa kaupungissa ovat lisänneet useat heikot jälkijäristykset.

Pelastustyöntekijöiden mukaan rauniokoirien työtä vaikeuttaa myös tuulessa pöllyävä hiekka ja kaikkialla leijuva mätänevien ruumiiden haju. Seuraavaksi alueella pelätään kulkutautien leviämistä.

Joidenkin ulkomaisten pelastusryhmien ja toimittajien havaintojen mukaan pelastustoimet ovat edenneet hyvin kaoottisesti vailla mitään keskitettyä johtoa. Silminnäkijöiden mukaan avustuslasteja on myös ryöstelty.

Alueelle on virrannut koko päivän lisää kansainvälistä apua. Aikaisin aamulla Kaakkois-Iraniin laskeutui myös ensimmäinen amerikkalainen Hercules C-130-kuljetuskone mukanaan pelastustyöntekijöitä ja avustustarvikkeita. Presidentti George W. Bush päätti terroristien tukijana pitämänsä maan avustamisesta siitä huolimatta, että Yhdysvaltain ja Iranin diplomaattisuhteet ovat olleet poikki jo yli 20 vuotta.

Jo 15 000 uhria haudattu

Tiedot raunioista elossa löydetyistä ovat vaihdelleet suuresti. Iranin uutistoimiston Irnan mukaan eilen ja tänään on pelastettu yhteensä noin tuhat raunioihin hautautunutta ihmistä. Aiemmin sama uutistoimisto kertoi, että eilen oli löydetty vain 200 eloonjäänyttä.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema suomalaisen avustusryhmän jäsen Ari Vakkilainen arvioi mahdollisuuksia eloonjääneiden löytämiseksi pieniksi. Hänen mukaansa sortuneet rakennuksen oli rakennettu tiilistä, jotka murenevat pölyksi ja hiekaksi rikkoutuessaan. Näin ollen raunioihin ei jää juurikaan ilmataskuja, joiden turvin hautautuneet ihmiset voisivat hengittää, Vakkilainen kertoi Bamissa.

Jo 15 000 Iranin maanjäristyksessä kuolleen ruumiit on haudattu, kertoi maan sisäministeri Abdolvahed Mussavi Lari Iranin televisiossa tänään. Hänen mukaansa kuolleiden kokonaismäärä nousee näin ollen yli 20 000:n.

Bamin entiselle kaatopaikalle kaivetaan kauhakuormaajilla joukkohautoja, joiden luokse on kerääntynyt tuhansia surun murtamia omaisia. Murhetta on lisännyt sekin, ettei ruumiita ole voitu haudata muslimien sääntöjen mukaisesti.

Loukkaantuneita arvellaan edelleen olevan yli 30 000. Yli 11500 on lennätetty hoidettaviksi sairaaloihin eri puolille Irania.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 28.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.