YK asetti Etiopian ja Eritrean asevientikieltoon

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt yksimielisesti asettaa Etiopian ja Eritrean asevientikieltoon, jonka kestoksi määrättiin 12 kuukautta.

Etiopian konekivääri

Päätös astui voimaan heti ja se sitoo kaikkia YK:n jäsenmaita. Yhdysvallat ja Britannia olivat kannattaneet täydellistä asevientikieltoa, joka purettaisiin vasta rauhansopimuksen solmimisen jälkeen. Venäjä ja Ranska puolestaan kannattivat aikarajan asettamista vientikiellolle.

Asevientikielto voidaan purkaa ennen määräajan päättymistä, mikäli Etiopia ja Eritrea kykenevät lopettamaan kaksi vuotta kestäneen verisen rajasotansa. Jos edistystä ei tapahdu, voi vientikielto jatkua pitempäänkin.

Etiopia eteni Barentuun

Etiopian hallitus ilmoitti tänään edenneensä yhä syvemmälle Eritrean alueelle ja vallanneensa strategisesti tärkeän Barentun kaupungin kolme päivää kestäneiden taistelujen jälkeen. Eritrean hallitus myönsi menettäneensä Barentun ja kertoi tuhansien siviilien paenneen kaupungista.

Barentu sijaitsee noin 70 kilometrin päässä maiden välisestä rajasta. Kaupungissa on toiminut Eritrean armeijan komentokeskus. Eritrea on väittänyt vetäytymisensä johtuneen strategisista syistä. Se sanoo myös evakuoineensa alueelta noin 200 000 ihmistä.

Etiopian asevoimien edustajat ilmoittivat tänään Barentun valtaamisen muodostavan avaimen koko läntiseen Eritreaan. Asevoimat ilmoitti myös jatkavansa hyökkäystä Eritreassa. Eritrean hallituksen avustusorganisaation mukaan evakuoidut ihmiset ovat nyt matkalla kohti itää. He tulevat tarvitsemaan avustustarvikkeita ja juomavettä.

YK on perustanut Eritrean pääkaupunkiin Asmaraan kriisikeskuksen pakolaisten avustamista varten. Maailman elintarvikeohjelman WFP:n mukaan yli puoli miljoonaa eritrealaista Etelä- ja Lounais-Eritreasta on nyt lähtenyt sotaa pakoon. Eitrean naapurimaa Sudan pyysi tänään apua selvitäkseen pakolaisvirrasta, joka on odotettavissa Eritreasta, kertoivat paikalliset sanomalehdet.

Eritrean rajalla sijaitsevan Kassalan osavaltion kuvernööri Ibrahim Mahmoud Hamid pyysi YK:n pakolaisjärjestöä (UNCHR) ryhtymään "hätätätoimenpiteisiin". Hamidin mukaan osavaltion voimavarat eivät riitä pakolaisten majoittamiseen ja ruokkimiseen.
(STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat