Mainos

Yhteysryhmä uhkaa Jugoslaviaa pakotteilla

Kosovon kriisiä käsittelevä kansainvälinen yhteysryhmä sopi myöhään tänäiltana Roomassa uusista pakotteista Jugoslavian hallituksen saamiseksi samaan neuvottelupöytään Kosovon albaanien kanssa.

Erityisesti jäädytetään ensi vaiheessa ulkomailla olevat jugoslavialaisvarat. Toisessa vaiheessa pakotteet kohdistetaan investointeihin, kertoi Ranskan valtuuskunnan johtaja Jacques Blot poistuessaan kokouspaikalta Italian ulkoministeriöstä. Varojen jäädyttäminen koskee EU-maita ja tulee voimaan heti. Muihin toimiin ryhdytään asteittain. Investointisaarrosta päätetään vasta yhteysryhmän seuraavassa kokouksessa.

Kuuden maan muodostama yhteysryhmä pani merkille, että Kosovon tilanne näyttää pahenevan, ettei osapuolten välistä vuoropuhelua ole syntynyt ja että, kolmanneksi, on ryhdytty toimiin, jotka eivät edistä vuoropuhelua, varsinkaan kansanäänestyksen pitämistä, Blot sanoi.

Blot kertoi tarkempaa ajankohtaa mainitsematta, että yhteysryhmän seuraava virallinen kokous pidetään kolmen viikon kuluessa. Yhteysryhmämaiden - Yhdysvaltain, Venäjän, Ranskan, Saksan, Britannian ja Italian ministerit tapaavat joka tapauksessa toisensa 8. toukokuuta Lontoossa ennen johtavien talousmahtien, Ryhmä 8:n, Birminghamin kokousta.

Mukana tämänpäiväisessä kokouksessa Roomassa oli myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön edustajia kertomassa Kosovon tilanteesta alueelle suuntautuneen matkansa jälkeen. Useat sadat Italiassa asuvat albaanit osoittivat tänään mieltään neuvottelupaikkana toimineen ulkoministeriön rakennuksen ulkopuolella vaatien yhteysryhmää ryhtymään tiukempiin pakotteisiin. Mielenosoittajien mukaan Jugoslaviaa vastaan jo määrätyllä aseidenvientikiellolla ei ole mitään vaikutusta maan talouteen tai armeijaan.

Jos yhteysryhmä ei kykene toimimaan, kaikkien albaanien on yhdistyttävä "puolustamaan maataan ja henkeään", mielenosoittajien lausunnossa sanottiin. Yhdysvaltojen mukaan yhteysryhmän on tehtävä Milosevicille selväksi, että häntä uhkaavat kovemmat pakotteet ellei hän osoita suurempaa neuvotteluhalukkuutta Kosovon maakunnan asemasta. Yhdysvallat ilmoitti Rooman virkamieskokouksen alla olevansa valmis toimimaan vaikka yksin. Venäjän ulkoministeriö puolestaan muistutti tiistaina yhteysryhmän muita jäseniä siitä, että vain YK:n turvallisuusneuvosto voi määrätä pakotteita Jugoslaviaa vastaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaati tänään Serbian ja Jugoslavian viranomaisia lopettamaan albaanien tappamisen ja huonon kohtelun sekä kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Kosovon väkivaltaisuuksissa on parin kuukauden aikana saanut surmansa jo yli sata ihmistä.

Diplomaattilähteiden mukaan yksi neuvottelujen tarkoituksia oli löytää keinoja saada Jugoslavian hallitus ja Kosovon johtajat neuvotteluihin ilman ennakkoehtoja. Erään diplomaatin mukaan neuvottelujen tulisi koskea kaikkea muuta paitsi kahta ääripäätä, jotka ovat Kosovon nykyinen tilanne ja Kosovon itsenäisyys. Albanian ulkoministeri Paskal Milo vetosi ennen kokousta yhteysryhmän jäseniin, jotta ne pyrkisivät entistä voimallisemmin saamaan Serbian ja Kosovon albaanit yhteisen neuvottelupöydän äärelle.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.