Yhtenäinen Venäjä tarjosi Putinille puheenjohtajuutta

Venäjän presidentti Vladimir Putinille pitkään kaavailtu rooli "kansallisena johtajana" saattaa pian muotoutua Yhtenäinen Venäjä -puolueen puheenjohtajan titteliksi.

Putinia on aiemmin kaavailtu uudeksi puoluejohtajaksi Boris Gryzlovin tilalle. Maanantaina Yhtenäisen Venäjän puoluekokous lupasi kuitenkin kehittää Putinia varten täysin uuden johtopaikan, puolueen puheenjohtajuuden.

Putin ei ole vielä antanut vastaustaan. Hän tulee itse paikalle pitämään puheen puoluekokouksen päätöspäivänä tiistaina.

Samassa kokouksessa myös tulevaa presidenttiä Dmitri Medvedeviä aiotaan pyytää puolueen jäseniksi. Medvedev osallistui presidentinvaaleihin muodollisesti sitoutumattomana usean eri puolueen yhteisehdokkaana.

Puheenjohtajuus tukisi Putinin asemaa

Putin on jo aiemmin lupautunut maan pääministeriksi sen jälkeen kun Medvedev ottaa virallisesti vastaan presidentin tehtävät 7. toukokuuta. Putinin ounastellaan pitävän kulisseissa ainakin osan presidentillisestä vallasta tämän jälkeenkin.

Joitakin viitteitä tästä on nähty: viime viikolla mm. sanomalehti Vedomosti kirjoitti, että Venäjän vaikutusvaltaiset alue-edustajat siirrettäisiin presidentin alaisuudesta pääministerin alaisuuteen.

Puolueen puheenjohtajuus saattaisi edelleen pönkittää Putinin asemaa Medvedeviin nähden.

Presidentillä on valta erottaa pääministeri, mutta hän tarvitsee uuden pääministerin nimittämiseen duuman siunauksen. Yhtenäisellä Venäjällä on duuman paikoista kaksi kolmannesta, joten puolue on tässä ratkaisevassa roolissa.

Gryzlov haluaa vähentää byrokratiaa

Puoluekokous pohtii myös strategiaansa, joka ulottuu vuoteen 2020. Siihen kuuluvat mm. demokratia, talous ja innovaatiot, mutta myös erityisteemat kuten Keskiluokkaa etsimässä, Taistelu korruptiota vastaan sekä Venäjän uusi eliitti.

Demokratiafoorumissa puoluejohtaja Boris Gryzlov vaati nopeita toimia byrokraattien määrän vähentämiseksi.

- Työttömyyttä ei tule korjata nimittämällä tarpeettomia virkamiehiä. Päinvastoin, sellaisesta seuraa vain uusia ongelmia kuten korruptiota, Gryzlov totesi.

Gryzlov huomautti myös, että jo vuonna 2004 tehtiin hallintoreformi, joka tähtäsi korkeiden virkamiesten määrän vähentämiseen. Tästä huolimatta virkamieskanta on noussut kymmenillä tuhansilla joka vuosi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat