Mainos

Yhteenotot Kosovossa jatkuvat

Tilanne Kosovon maakunnassa, Jugoslaviassa kiristyi jälleen tänään. Sekä serbit että albaanit kertoivat, että eri puolilla maakuntaa on käyty useita tulitaisteluja. Niissä kuoli viisi ihmistä ja haavoittui seitsemän.

Serbien tiedotuskeskus Pristinassa kertoi armeijan lähteitä lainaten, että aseistautuneet albaanit olivat avanneet tulen Jugoslavian armeijan joukkoja kohti, minkä jälkeen joukot olivat vastanneet tuleen. Välikohtauksessa armeija surmasi kolme albaania ja haavoitti neljää, serbilähteet kertoivat. Armeija löysi alueelta myös "suuria määriä aseita, ammuksia ja kalustoa sekä vuorille kaivettuja bunkkereita", kertoi tiedotuskeskus.

Myös albaanilähteiden mukaan albaanit ja serbijoukot ottivat yhteen maanantaina aamuyöllä. Albaanilähteet puhuivat muutaman kuolleen sijaan mahdollisesti "valtavista menetyksistä". Albaanien mukaan yhdeltä aamuyöllä jatkunut serbien tykkituli jatkui neljä tuntia ja hyökkäykseen osallistui myös taistelukoneita ja helikoptereita. Albaanien mukaan serbijoukot hyökkäsivät myös lähellä Decania sijaitseviin Hulajin ja Stergunin kyliin noin kymmenen kilometriä Albanian rajalta. Aamuyöllä maanantaina käyty tulitaistelu oli kolmas vastaava yhteenotto Kosovossa muutaman päivän sisällä.

Serbipoliiseja haavoittui

Kaksi serbipoliisia puolestaan haavoittui lähellä Mala Krusaa poliisin tarkastuspisteeseen tehdyssä sinkoiskussa. Hyökkäys tehtiin niinikään maanantain vastaisena yönä. Poliisi vastasi tuleen ja serbien tiedotuskeskuksen mukaan ilmeisesti haavoitti puolestaan hyökkääjiä.

Yhdessä välikohtauksessa tuntemattomat miehet ampuivat Belgradissa toimivan japanilaisen diplomaatin autoa, jolloin tämän seurassa ollut jugoslaavi haavoittui. Diplomaatti selviytyi vammoitta. Serbiaan kuuluvan Kosovon maakunnan asukkaista noin 90 prosenttia on etniseltä taustaltaan albaaneja. Albaanit vaativat Kosovon itsenäistymistä tai autonomiaa.

Viime viikolla järjestetyssä kansanäänestyksessä serbit torjuivat ylivoimaisella enemmistöllä länsimaiden ehdottaman neuvotteluavun serbien ja albaanien välillä. Länsimaat ovat uhanneet puuttua Kosovon tilanteeseen sen jälkeen, kun 80 ihmistä viime kuussa kuoli serbipoliisin ja albaanien yhteenotoissa.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.