Yhdysvaltalaistutkijat paljastivat stetoskoopit pöpöpesäkkeiksi, joita lääkärit eivät ymmärrä puhdistaa – näin asiasta huolehditaan meillä

6:49
Videolla keskustellaan siitä, aiheuttaako liian steriili maailma allergioiden lisääntymistä.

Cambridgen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että lääkärien vakiotyökalu, stetoskooppi, sisältää usein suuren määrän bakteereja, joista osa saattaa aiheuttaa vakavan infektion. Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaisviestimet ABC News sekä CBS News.

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että stetoskoopit kuhisevat bakteereja. Osa bakteereista, kuten stafylokokit, saattavat aiheuttaa jopa vakavia infektioita. Jopa puolessa tutkituista stetoskoopeista löytyi stafylokokkeja.

Tutkimuksessa tarkasteltiin teho-osastoilla käytettyjä stetoskooppeja. Niiden kantamia bakteereita verrattiin käyttämättömiin stetoskooppeihin. Kaikki 40 tutkittua, käytössä olevaa stetoskooppia sisälsivät merkittävästi enemmän bakteereja kuin käyttämättömät.

Tutkijat havaitsivat lisäksi, että stetoskooppien puhdistaminen vetyperoksidia tai alkoholia sisältävillä pyyhkeillä vähensi bakteerien määrää, mutta ne eivät eliminoineet kaikkia mahdollisia taudinaiheuttajia.

Ei ole kuitenkaan tiedossa, että stetoskoopit olisivat sairastuttaneet yhtäkään potilasta. Ympäristössämme on koko ajan bakteereja, eikä bakteerien esiintymistä siis pitäisi pitää yksioikoisesti ällöttävänä tai vaarallisena.

Suomessa instrumentit puhdistetaan desinfiointipyyhkeillä 

ABC News -kanavan haastattelema lääkäri ja tutkimuksen tekijä kertoi, ettei hänelle opetettu lääketieteellisessä koulussaan, miten stetoskooppi puhdistetaan. Mutta miten on asian laita Suomessa?

Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnan taitopaja-simulaatioissa opiskelijoita ohjeistetaan puhdistamaan yhteiskäytössä olevat instrumentit desinfiointipyyhkeillä aina käytön jälkeen.

Taitopajan koordinaattori Maarit Raukola kertoo, että osa opiskelijoista haluaa myös puhdistaa stetoskooppien korvaosat puhdistuslapuilla ennen käyttöä.

Lähteet: ABC News, CBS News

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja