Ällöttävä totuus: Autossa on viisi paikkaa, jotka ovat likaisempia kuin keskiverto vessanpönttö

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan autojemme sisätilat ovat yllättävän likaisia paikkoja.

Vaikka koronapandemian myötä lisääntynyt käsidesin käyttö on mahdollisesti vähentänyt bakteerien määrää esimerkiksi ohjauspyörissä, on autoissa silti valtava määrä paljaalle silmälle näkymätöntä elämää. 

Scrap Car Comparison -sivuston tilaamassa ja Astonin yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa tutkittiin viisi tavallista henkilöautoa vaihtelevalla omistushistorialla. Vanhin autoista oli otettu käyttöön 17 vuotta sitten, uusin oli kaksi vuotta vanha. Osassa autoista kuljetettiin lapsia ja eläimiä.

Kaikkein eniten eri bakteereja löydettiin seuraavista paikoista:

  1. Takakontti, 1 425 kpl
  2. Kuljettajan istuin, 649 kpl
  3. Vaihdekeppi, 407 kpl
  4. Takapenkki, 323 kpl
  5. Kojelauta, 317 kpl
  6. Ohjauspyörä, 146 kpl

Viidestä likaisimmasta paikasta kerrotaan löydetyn enemmän bakteereja kuin tavanomaisesta WC-istuimesta.

E. coli -suolistobakteereja löydettiin kaikkein takakontista, jossa monet meistä kuljettavat muun muassa ruokaostoksia. "Kakkabakteereja" oli runsaasti myös kuljettajan istuimessa. 

– Vaihdekepistä löysimme enemmän bakteereja kuin WC:n huuhtelupainikkeesta, tutkimusta johtanut Jonathan Cox Astonin yliopistosta kertoo SCC:n tiedotteessa.

Vertailussa käytettiin kahta tavanomaisissa kotitalouksissa olevaa WC-istuinta, joita ei oltu puhdistettu ennen mittauksia.

Tutkijat huomauttivat, että vaikka autoissa on paljon bakteereja, on ihmisten turha pelätä sairastuvansa joka kerta, kun hyppää autoon. He kuitenkin toivovat, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota myös näkymättömään likaan.

Näin puhdistat liesituulettimen suodattimen 1:20
KATSO MYÖS: Näin helposti puhdistat liesituulettimen suodattimen!

Lue myös:

    Uusimmat