Tietyt tavat tekevät keittiöpyyhkeestäsi bakteeripesän – näin tiheää pesutahtia asiantuntija suosittelee

Mauritiuksen yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että esimerkiksi perhekoko, ruokavalio sekä pyyhkeiden eri käyttötarkoitukset vaikuttivat taudinaiheuttajien kasvuun. Asiantuntijoiden mukaan keittiöpyyhe tulisi vaihtaa puhtaaseen päivittäin.

Katso yllä olevalta videolta vinkki lavuaarin puhdistamiseen!

Tuoreessa tutkimuksessaan tutkijat esittävät, että taudinaiheuttajien pesinä toimivat keittiöpyyhkeet voivat altistaa ruokamyrkytykselle.

Tutkijat keräsivät analysoitavakseen sata keittiöpyyhettä, joita oli kutakin käytetty kuukauden päivät.

Pyyhkeistä 49 prosentista löytyi stafylokokkeja tai kolibakteereja.

Perhekoko ja tavat lisäsivät bakteerien määrää

Taudinaiheuttajien määrään vaikuttivat useat eri seikat.

Mitä enemmän ihmisiä ja eritoten lapsia kotitaloudessa asui, sitä enemmän bakteereja keittiöpyyhkeestä löytyi.

Keittiöpyyhkeisiin pesiytyneiden taudinaiheuttajien määrää lisäsi myös, jos pyyhkeitä käytettiin moniin eri tarkoituksiin, kuten keittiövälineiden ja käsien kuivaamiseen, kuumien patojen nosteluun tai pintojen pyyhkimiseen.

Osaltaan vaikutusta oli myös keittiöissä valmistuneilla ruoilla: kasvissyöjien keittiöpyyhkeistä löytyi taudinaiheuttajia vähemmän kuin sekasyöjien.

Keittiöpyyhe vaihtoon joka päivä

Kertakäyttöiset keittiöpyyhkeet osoittautuivat tutkimuksessa kestopyyhkeitä hygieenisemmiksi. Toisaalta kertakäyttöpyyhkeet rasittavat kukkaroa ja luontoa. Kuinka usein keittiöpyyhe siis tulisi pestä?

Yhdysvaltalaisen CBS News -uutiskanavan haastattelema New Yorkin yliopiston mikrobiologian ja tautiopin professorin mukaan keittiöpyyhe tulisi vaihtaa ideaalitilanteessa päivittäin.

– Sen lisäksi, että keittiöpyyhe tulisi vaihtaa joka päivä, se pitäisi vaihtaa uuteen myös silloin, kun se on silmiinpistävästi tahriintunut, Philip Tierno kertoo.

Pyyhe ei välttämättä sairastuta

Minnesotan lääketieteellisen yliopiston mikrobiologian ja immunologian professori kuitenkin muistuttaa CBS:n haastattelussa, ettei ylihuolehtimiseen ole syytä.

– Keittiöpyyhkeet eivät välttämättä sairastuta, mutta niissä asuu organismeja, jotka voivat tietyissä tilanteissa olla ongelmallisia, Anthony D. Baughn sanoo.

Esimerkiksi sormeen viillettyä haavaa ei tulisi tyrehdyttää keittiöpyyhkeeseen. Tällöin bakteerit pääsevät hyppäämään suoraan pyyhkestä haavaan.

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja