Moni potee turhaa pöpökammoa – "Valtaosa bakteereista pitää meidät elossa"

6:49

Allergiat lisääntyvät. Herääkin kysymys, elämmekö liian steriilissä maailmassa. Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomen lähetyksessä emeritusprofessori Tari Haahtelan ja Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarisen kanssa.

Kuuntele yllä videolta, mitä Haahtela tarkoittaa sanoessaan, että terveys on demokratiaa. Saarinen selittää myös, millä keinoin luonnon elementit voitaisiin jälleen tuoda lähemmäs ihmistä. 

Haahtelan mukaan elinympäristöstämme on tietyllä tapaa tullut liiankin puhtoinen. Ihminen ei joudu enää samalla tapaa tekemisiin luonnon omien "suojatekijöiden" kanssa.

– Nämä suojatekijät on nimenomaan näitä niin sanottuja hyviä mikrobeja, bakteereita erityisesti, joita on maaperässä ja vesissä.

Yksi ongelma piilee ihmisten ajattelutavassa. Haahtela jatkaa, että sanat ”mikrobi” tai ”bakteeri” saavat ihmiset ottamaan kuvainnollisesti kaksi askelta taaksepäin.

– Kuitenkin 99 prosenttia niistä on ”hyviksiä”. Sitten on jokunen ”pahis” ja jos ne saavat tilaisuuden, voi syntyä tauti erityistilanteessa, Haahtela selittää.

– Valtaosa mikrobeista pitää meidät elossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja