Ukrainan sodan tapahtumat 7. elokuuta

1:15
Miksi sota-asiantuntijat yliarvioivat ennen Ukrainan sotaa Venäjän armeijan mahdin?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 7. elokuuta. 

  • Ukrainassa Euroopan suurin ydinvoimala, Zaporizhzhja, on vaurioitunut pahasti
  • Brittiedustelu: Ukrainan sodassa alkamassa uusi vaihe
  • Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.28: Zelenskyi: Emme neuvottele Venäjän kanssa, jos "kansanäänestyksiä" toteutetaan vallatuilla alueilla

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi tänään, ettei Ukraina neuvottele Venäjän kanssa,  jos miehittäjät jatkavat valloittamillaan alueilla valheellisia kansanäänestyksiä Venäjään liittymisestä. Asiasta kertoo Reuters.

21.08: Palkka-armeija Wagner rekrytoi yli 1000 venäläistä vankia taistelemaan Ukrainaan

The Kyiv Independentin mukaan palkka-armeija Wagner rekrytoi venäläisten medialähteiden mukaan noin 1 000 vankia taistelemaan Ukrainaan. 

21.01: Ruotsi lähettää kouluttajia Britanniaan valmentamaan ukrainalaisia sotilaita

Ruotsin puolustusministeriö kertoo lähettävänsä kouluttajia Iso-Britanniaan valmentamaan ukrainalaisia sotilaita. 

Puolustusministeriön tiedotteen mukaan maa lähettää 120 kouluttajaa Britanniaan valmentamaan ukrainalaisia joukkoja puolen vuoden ajaksi. Koulutukseen osallistuu noin 10 000 sotilasta.

– On erittäin tärkeää, että Ukrainan tukemista jatketaan maailmanlaajuisesti heidän taistellessa suvereeniteettinsa ja itsemääräämisoikeutensa puolesta, Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist toteaa tiedotteessa.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov kiitti Ruotsia ja Hultqvistia Twitterissä.

17.47: Ukraina jatkoi viljanvientinsä tehostamista

Ukraina jatkoi viljanvientinsä tehostamista sunnuntaina, kun yhteensä neljä viljaa ja maataloustuotteita kuljettavaa alusta lähti matkaan. Aluksista kolme lähti Tshornomorskista ja yksi Odessasta.

Alukset ovat matkalla Italian, Kiinan ja Turkin satamiin.

Infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov ilmoitti, että Ukrainan viljan ja muiden maataloustuotteiden merikuljetuksissa siirrytään asteittain suurempiin määriin. Hänen mukaansa suunnitelmana on, että matkaan saataisiin lähitulevaisuudessa vähintään sata laivaa kuukaudessa.

17.40: Zelenskyi vaati Venäjälle lisää pakotteita ydinterrorista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii lisäpakotteita Venäjälle, koska se hänen mukaansa tulitti ydinvoimalaa Ukrainan eteläosassa. Euroopan suurin ydinvoimala Zaporizhzhjassa kärsi huomattavia vaurioita sinne perjantaina suunnatussa tulituksessa.

Zelenskyi luonnehtii hyökkäystä terroriksi.

–  Venäläisistä terroristeista tuli ensimmäisiä maailmassa, jotka kohdistivat terrorin ydinvoimalaan, Zelenskyi sanoi lauantai-illan puheessaan Facebookissa.

Venäjä on syyttänyt Zaporizhzhjan iskusta Ukrainaa. Venäjän miehitysviranomaisten mukaan Ukrainan armeija tulitti voimalaa raketinheittimistä ammuttavilla rypäleammuksilla.

Venäjän joukot valtasivat ydinvoimalan heti Ukrainan sodan alussa maaliskuussa. Voimala sijaitsee Kaakkois-Ukrainassa Dneprjoen itärannalla.

14.17: Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan ohjus ehtii vain vilahtaa videolla

Ukrainan armeija on julkaissut videon, jossa se sanoo näkyvän, miten ohjus osuu Venäjän tankin kylkeen.

Videolla näkyy Ukrainan armeijan mukaan 110 mekanisoidun prikaatin toimintaa. Heidän kerrotaan tuhonneen useita hyökkänneitä venäläisvaunuja.

Osuma venäläispanssariin on videolla selvästi nähtävissä, mutta on vaikea sanoa, meneekö tankki käyttökelvottomaksi osuman vuoksi.

Ukrainan armeija julkaisi videon 29. heinäkuuta. Tiedossa ei ole, koska video on kuvattu.

Arviot Venäjän tankkitappiosta Ukrainan sodassa vaihtelevat, mutta tuhoutuneen kaluston määrä on merkittävä.

Ukraina väittää tuhonneensa yli 1 800 venäläispanssaria, kun taas visuaalisen todistusaineiston perusteella Kremlin menetyksiä laskeva Oryx on päätynyt yli 900 tankkiin.

Lue aiheesta lisää täältä.

0:28
Katso videolta, miten ohjus räjähtää venäläistankin kylkeen.

13.03: Zelenskyi vaatii lisäpakotteita Venäjälle ydinvoimalan tulittamisen vuoksi 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii lisäpakotteita Venäjälle, koska se hänen mukaansa tulitti ydinvoimalaa Ukrainan eteläosassa. Euroopan suurin ydinvoimala Zaporizhzhjassa kärsi huomattavia vaurioita sinne perjantaina suunnatussa tulituksessa.

Zelenskyi sanoi puheessaan Facebookissa, että venäläisistä tuli ensimmäisiä maailmassa, jotka kohdistivat terrori-iskun ydinvoimalaan.

Venäjä on kuitenkin syyttänyt Zaporizhzhjan iskusta Ukrainaa.

Venäjän joukot valtasivat ydinvoimalan heti Ukrainan sodan alussa maaliskuussa. Voimala sijaitsee Kaakkois-Ukrainassa Dneprjoen itärannalla.

Voimalan toiminnasta vastaa alueen miehityksestä huolimatta edelleen Ukrainan valtionyhtiö Energoatom.

12.47: Ukrainasta lähti neljä laivalastillista maataloustuotteita 

Ukrainasta lähti matkaan Mustallemerelle neljä laivalastillista maataloustuotteita sunnuntaina. Asiasta kertoi muiden muassa uutistoimisto Ukrinform.

Aluksista kolme lähti Tshornomorskista ja yksi Odessasta. Alusten kyydissä on Ukrinformin mukaan yhteensä liki 170 000 tonnia erilaisia maataloustuotteita.

Alukset ovat matkalla Italian, Kiinan ja Turkin satamiin.

Infrastruktuurista vastaava ministeri Oleksandr Kubrakov ilmoitti, että Ukrainan viljan ja muiden maataloustuotteiden merikuljetuksessa siirrytään asteittain suurempiin määriin. Hänen mukaansa suunnitelmana on, että matkaan saataisiin lähitulevaisuudessa vähintään sata laivaa kuukaudessa.

12.06: Venäjän suurin päivälehti: Miehitystä vastustavat ukrainalaiset opettajat ammuttava – vaatii gulageja takaisin

Venäjän suurin päivälehti Komsomolskaya Pravda haastatteli äskettäin nimetöntä miehitysviranomaista ja samalla toimittaja Sergei Mardan jakoi omia ajatuksiaan siitä, miten Ukrainan vastarinnan kanssa pitäisi toimia.

Mardan rohkaisi haastattelun aikana miehittäjiä perustamaan uudelleen gulag-leirejä eli Neuvostoliiton aikaisia vanki- ja työleirejä.

Gulagien lisäksi Komsomolskaya Pravdan toimittaja ehdotti ampumaan Venäjän kanssa yhteistyöstä kieltäytyvät opettajat ja aseellista vastarintaa tekevät partisaanit. Myös yksityisen omaisuuden takavarikointi nousi esille.

Komsomolskaya Pravda on Venäjän valtiomedia, jonka pääomistajan isän lapsuudenystävä on presidentti Vladimir Putin.

Lue aiheesta lisää täältä.

10.27: Ukrainan mukaan Venäjä menetti vuorokaudessa 300 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen viimeisen vuorokauden aikana noin 300 sotilasta, kertoo The Kyiv Independent. Luku on selvästi suurin tällä viikolla, mutta sitä ei ole vahvistettu.

Venäjän edellispäivän tappioksi Ukraina listaa myös esimerkiksi kolme panssarivaunua, kolme tykkiä ja kuusi lennokkia.

Venäjä on ollut sodan aikana vaitonainen omista tappioista.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.02: Suomalaisasiantuntija: "Ukrainan vastahyökkäys ei ole edennyt juuri lainkaan"

Kiovan vastahyökkäys Etelä-Ukrainassa on saanut osakseen viime kuukausina paljon huomiota, mutta "tosiasiassa se ei ole edennyt juuri lainkaan", sanoo Ukrainan sodan tilannekarttaa sodan alusta asti päivittänyt sotahistorioitsija Emil Kastehelmi Twitterissä.

Tämä ei tarkoita sitä, että Ukrainan vastahyökkäys olisi vain junnannut paikoillaan. Ukraina on työntänyt venäläisjoukkoja hitaasti kauemmas Kryvyi Rihistä ja Mykolaivista, ja rintaman keskiosa on vakiintunut Inhulets-joelle, Kastehelmi toteaa.

– Ukraina on oman ilmoituksensa mukaan vapauttanut kymmeniä kyliä Hersonin alueella. Ukraina on myös viime viikkoina antanut ymmärtää, että uusi, suurempi vastahyökkäys olisi toteutumassa. Villeimmät näkemykset Ukrainasta kertovat, että Herson olisi vapaa syyskuuhun mennessä eli tämän kuun lopussa, Kastehelmi kirjoittaa.

– On kuitenkin huomionarvoista, että tämä mediassa paljon puhuttu vastahyökkäys ei vielä näy vapautettuina kylinä. Ukraina viestii siis käytännössä vanhemmilla saavutuksillaan, Kastehelmi jatkaa.

Kastehelmi nostaa esille myös sen, että on jossain määrin epäselvää, mitä "Hersonin vapauttaminen" todella tarkoittaa. Puhutaanko koko Hersonin alueesta vai kaupungista, jossa ennen sotaa asui 300 000 ihmistä.

Lue aiheesta lisää täältä.

6.05: Itä-Suomen asema huolettaa Venäjän hyökkäyssodan myötä

Ukrainan sodan myötä jo ennestään heikossa asemassa olleen Itä-Suomen tilanne huolestuttaa nyt monia asiantuntijoita.

– Tietysti Venäjän hyökkäyssota (Ukrainassa) ja vaikeudet sen jälkeen ovat korostaneet Itä-Suomen haavoittuvuutta, sanoo aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johtava asiantuntija Timo Aro.

– Ikärakenne on ollut jo valmiiksi paljon vinoutuneempi kuin muualla maassa, muuttotappiot ovat olleet paljon suurempia kuin muulle Suomelle ja aluetalouden sekä viennin perusta on ollut muuta maata heikompi, hän jatkaa. 

5.46: YK on erittäin huolissaan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan kohdistuneiden iskujen seurauksista

YK on vaatinut kaikkien sotatoimien välitöntä lopettamista Zaporizhzhjan ydinvoimalan läheisyydessä, uutisoi muun muassa BBC ja Reuters. Euroopan suurin ydinvoimala on Ukrainan mukaan vaurioitunut taisteluissa pahasti, minkä vuoksi YK varoittaa "todellisesta ydinonnettomuuden riskistä". 

Kansainvälinen Atomienergiajärjestö IAEA:n johtaja Rafael Marino Grossi on ilmaissut olevansa "äärimmäisen huolissaan" ydinvoimalaan kohdistuvista iskuista. 

– Perjantain iskut alleviivaavat todellisen ydinonnettomuuden riskiä, joka voi uhata kansanterveyttä sekä ympäristöä Ukrainassa ja sen ulkopuolella, Grossi totesi lausunnossaan. 

00.00: Ukrainan ensimmäinen viljalaiva ei ehkä saavukaan perille Libanoniin sunnuntaina, lasti voidaan myydä muualle

Ensimmäinen Ukrainasta sodan aikana lähtenyt viljalaiva ei saavukaan suunnitellusti Tripolin satamaan Libanonissa sunnuntaina, kertoivat ukrainalaisviranomaiset.

On myös mahdollista, ettei laiva tule Libanoniin lainkaan.

Ukrainan Beirutin-lähetystöllä ei ollut tietoa siitä, miksi laivan saapuminen viivästyy. Laivaa seuranneiden lähteiden uutistoimisto AFP:lle antamien tietojen mukaan on täysin mahdollista, ettei alus ylipäänsä tule Libanoniin lainkaan, jos sen lasti myydäänkin muualle.

Maanantaina maissilastissa Ukrainasta lähtenyt Razoni-alus tarkastettiin Bosporinsalmessa keskiviikkona.

Ukrainasta lähti maan viranomaisten mukaan perjantaina kolme muuta vilja-alusta, joiden lastien päämääränä olivat Irlannin ja Britannian markkinat. Toistakymmentä muuta odottaa pääsyä matkaan.

19.47: Meta poistanut yli tuhat Venäjän hyökkäyssotaa tukevaa valetiliä

Muun muassa Facebookin ja Instagramin omistava Meta ilmoitti, että yhtiö poisti 45 Facebook- ja 1 037 Instagram-tiliä, joita hallinnoi venäläinen trollitehdas.

Yhtiön tiedotteessa todetaan, että tilien häirintä kohdistui Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaa tukeviin poliitikkoihin, julkisuuden henkilöihin ja toimittajiin.

Raportissa todetaan, että sadoille ihmisille maksettiin venäjämyönteisten kommenttien jättämisestä.

16.38: Ukrainan ydinvoimalaitos vaurioitunut pahasti tulituksessa – ydinvoimalaitos Euroopan suurin

Ukrainassa Euroopan suurin ydinvoimala, Zaporizhzhja, kärsi pahoja vaurioita perjantain tulituksessa, kertoi voimalan käytöstä vastaava Energoatom lauantaina. Vaurioiden vuoksi yksi voimalan reaktoreista jouduttiin sulkemaan.

Energoatomin mukaan tulitus vaurioitti pahasti erillisessä rakennuksessa sijaitsevaa yksikköä, jossa varastoidaan typpeä ja happea. Yhtiön mukaan laitoksella on vakava riski typpivuodosta sekä radioaktiivisten yhdisteiden pääsystä vuotamaan.

– Iskut aiheuttivat vakavan riskin laitoksen turvalliselle käytölle, yhtiö tiivisti Telegram-viestissään.

Venäjä ja Ukraina ovat kumpikin syyttäneet toisiaan ydinvoimalan tulittamisesta.

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell syytti iskusta Venäjää.

– EU tuomitsee Venäjän sotilaallisen toiminnan Zaporizhzhjan ydinvoimalan lähellä. Kyseessä on vakava ydinvoimalan turvallisuussääntöjen rikkomus ja jälleen yksi osoitus siitä, ettei Venäjä piittaa kansainvälisistä säännöistä, Borrell kirjoitti Twitterissä.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi jo aikaisemmin tällä viikolla pitävänsä ydinvoimalan tilannetta uhkaavana, koska kaikkia turvallisuusmääräyksiä on rikottu.

Venäjän joukot valtasivat voimalan heti sodan alussa maaliskuussa. Voimala sijaitsee Kaakkois-Ukrainassa Dnipro-joen itärannalla.

15.20: Brittiedustelu: Ukrainan sodassa alkamassa uusi vaihe

Britannian puolustusministeriö kirjoittaa tiedustelupäivityksessään, että Venäjä on kuljettanut panssarivaunuja, tykistöä ja muuta aseistusta runsaita määriä Itä-Ukrainan Donbassin alueelta Etelä-Ukrainaan.

– Venäjä kasaa lähes varmasti joukkojaan etelään odottaessaan Ukrainan vastahyökkäystä tai valmistautuakseen mahdolliseen hyökkäykseen, katsoo puolustusministeriö.

Yhteenvedoksi Iso-Britannian puolustusministeriö esittää, että Ukrainan sodassa on nyt alkamassa "uusi vaihe". Raskaimmat taistelut tullaan jatkossa käymään noin 350 kilometrin eturintamalla, joka kattaa Hersonin ja Zaporizhzhjan välisen alueen Dnepr-joen suunnalla, Britannia arvioi.

Venäjän kerrotaan myös kasanneen jonkinlaista reserviä vuonna 2014 miehittämälleen Krimin niemimaalle, josta on tarpeen tullen verrattain lyhyt matka Etelä-Ukrainan eturintamalle.

– Nämä joukot hyvin todennäköisesti lähetetään Hersonin alueelle lähipäivinä, Britannia kirjoittaa.

Samaan aikaan Ukraina kohdistaa iskujaan brittiministeriön mukaan yhä enemmän maan eteläosissa sijaitseviin siltoihin, ammusvarastoihin ja rautatieyhteyksiin. Toisin sanoen Ukraina selvästi pyrkii hankaloittamaan venäläisjoukkojen toimintaa ja iskuvoimaa alueella.

Lauantain tapahtumat Venäjän hyökkäyssodassa löydät täältä

3:04
Ukrainalainen toimittaja kertoi elokuun alussa, millainen tilanne Hersonissa on: Venäläissotilaat hakkaavat, ihmiset odottavat ukrainalaisarmeijaa"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja