Yhdysvaltain ulkoministeri ei usko tulitaukoon Ukrainassa

Bahmutin lähistöllä taistelevat ukrainalaissotilaat puolustauvat sinnikkäästi ammuspulasta huolimatta 2:47
Katso myös: Bahmutin lähistöllä taistelevat ukrainalaissotilaat puolustauvat sinnikkäästi ammuspulasta huolimatta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo suhtautuvansa epäilevästi siihen, että Ukrainassa saataisiin aikaan tulitauko.

– En näe sellaista mahdollisuutta. Olemme kuitenkin aina valmiita siihen ja tarkkaavaisia, koska ukrainalaiset haluavat sitä kaikista eniten, Antony Blinken sanoi Maailman talousfoorumissa Sveitsissä.

– Venäjällä on myös oltava halua osallistua ja neuvotella tosissaan niistä periaatteista, jotka se on haastanut aggressiollaan: alueellisesta koskemattomuudesta, suvereniteetista, itsenäisyydestä, ulkoministeri jatkoi.

– Jos ja kun Venäjä on tältä pohjalta valmis neuvottelemaan, se tulee löytämään ukrainalaisia, jotka haluavat neuvotella, ja samalla se tulee varmasti saamaan tukea Yhdysvalloilta.

Blinken muistutti, että Yhdysvallat neuvotteli Venäjän kanssa ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vajaa kaksi vuotta sitten. Tuolloin Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi, että Venäjä on huolissaan Ukrainan mahdollisesta liittymisestä sotilasliitto Natoon.

Blinken sanoo, että siitä ei koskaan ollut kyse.

– Kyse oli tästä suuresta visiosta perustaa uudelleen suurempi Venäjä, Blinken valaisi.

Ranska toimittaa uusia risteilyohjuksia

Ranska aikoo toimittaa Ukrainalle uuden noin 40 kappaleen erän pitkän kantaman Scalp-risteilyohjuksia sekä useita satoja pommeja, sanoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Hän ilmoitti tekevänsä helmikuussa uuden vierailun Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuvan Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Macron painotti tiistaisessa lehdistötilaisuudessa, että Euroopan ei tule antaa Venäjän voittaa, koska tällöin hyväksyttäisiin se, että kansainvälistä oikeutta ei kunnioiteta.

Ranskan presidentti sanoi maansa myös työstävän Ukrainan kanssa uutta turvallisuussopimusta, josta on määrä ilmoittaa Macronin helmikuisen Kiovan-visiitin yhteydessä.

Analyytikoiden mukaan länsimaiden tulee pitää yllä sotilaallista tukeaan Ukrainalle ja jopa lisätä sitä, jos länsi haluaa estää Venäjää saamasta yliotteen liki kaksi vuotta kestäneessä sodassa.

Lue myös:

    Uusimmat