Ranskan Macron ei sulje pois maajoukkojen lähettämistä – Niinistö: Ukrainan tukemiseksi löydettävä uusia keinoja

Macron ei sulje pois länsijoukkojen lähettämistä Ukrainaan. 0:59
Katso videolta presidenttien poikkeukselliset kommentit Ukrainan tukemiseen liittyen:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Emmanuel Macronin isännöimään kokoukseen Pariisissa.

Ukrainan kollektiiviseksi tukemiseksi on löydettävä uusia keinoja, presidentti Sauli Niinistö kirjoitti X-viestipalvelussa myöhään maanantai-iltana.

Niinistön viesti tulee sen jälkeen, kun hän oli osallistunut Pariisissa järjestettyyn kokoukseen, jonka tarkoituksena on vahvistaa länsimaiden tukea Ukrainalle.

Pariisissa on alkanut lännen johtajien kokous, jonka tarkoituksena on vahvistaa tukea Ukrainalle 2:38
Katso: Pariisissa on alkanut lännen johtajien kokous, jonka tarkoituksena on vahvistaa tukea Ukrainalle.

– Tehostetaan toimia. Ne koskevat tietenkin aseapua, erityisesti ammusten ja ilmatorjunnan kohdalla, Niinistö sanoi median edustajille tasavallan presidentinkanslian tiedotteen mukaan.

Kokouksessa palattiin Niinistön mukaan tietyssä mielessä kahden vuoden takaiseen aikaan, jolloin Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaa vastaan.

– Silloin päätettiin hyvin nopeasti ja reippaasti tuesta Ukrainalle, hän kommentoi tiedotteen mukaan.

Maajoukkojen lähettämisestä ei yksimielisyyttä

Kokousta isännöinyt Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan sanoi AFP:n mukaan, että Ukrainalle ollaan lähettämässä pitkän- ja keskikantaman ohjuksia sekä muita ammustarvikkeita. Tämän takana on hänen mukaansa useiden valtioiden muodostama koalitio.

Ukraina on jo pitkään pyytänyt liittolaisiltaan erityisesti pitkänkantaman ohjuksia, joita se tarvitsee iskeäkseen muun muassa venäläisjoukkojen selustoihin ja muihin tärkeisiin kohteisiin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui Pariisin kokoukseen videoyhteydellä. Ukrainan puolustustaistelu Venäjää vastaan vahvistaa hänen mukaansa kaikkien maiden turvallisuutta vuosikymmenien ajanjaksolla.

– Koska jokainen venäläismenetys ja tappio opettavat Venäjälle ja kaikille muille Euroopan sekä vapaan maailman vastustajille, etteivät aggressiot saa eivätkä voi kannattaa, hän sanoi X:ssä.

Riku Arima kertoo, kuinka loukkaantui Ukrainan sodan eturintamalla 2:03
Katso myös: Riku Arima kertoo, kuinka loukkaantui Ukrainan sodan eturintamalla.

Länsijoukkojen lähettämisestä Ukrainaan ei Macronin mukaan ole yksimielisyyttä, mutta mitään ei ole suljettu mahdollisuuksien ulkopuolelle.

– Tällä hetkellä ei ole olemassa yksimielisyyttä maajoukkojen lähettämisestä - - mutta mitään ei pitäisi sulkea ulkopuolelle. Teemme kaiken tarvittavan varmistaaksemme, ettei Venäjä voi voittaa tätä sotaa.

– Olemme vakuuttuneita, että Venäjän tappio on välttämättömyys Euroopan vakaudelle ja turvallisuudelle.

Macron kirjoitti X:ssä, että Ukrainan ja yhteisen turvallisuuden tukemisessa vaaditaan kollektiivinen loikka.

Läntisten viranomaisten mukaan vaarana on, että Venäjä saattaa saada tänä vuonna sodassa yliotteen, koska aseet ja ammukset ovat loppumassa Ukrainalta.

Lue myös:

    Uusimmat