MTV Pariisissa: Kansainvälisessä kokouksessa etsitään keinoja Ukrainan tukemiseen – Suomelta odotetaan yhtä asiaa

Pariisissa on alkanut lännen johtajien kokous, jonka tarkoituksena on vahvistaa tukea Ukrainalle 2:38
Pariisissa on alkanut lännen johtajien kokous, jonka tarkoituksena on vahvistaa tukea Ukrainalle

Pariisissa on alkanut presidentti Emmanuel Macronin isännöimä kokous, jonka tarkoituksena on vahvistaa länsimaiden tukea Ukrainalle. 

Paikalla on edustajia monesta Euroopan maasta, ja lisäksi kokouksessa on Yhdysvaltain ja Kanadan edustus. 

Kokoukseen osallistujien joukossa ovat muun muassa Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Puolan presidentti Andrzej Duda ja presidentti Sauli Niinistö.

– Yksi tärkeä päämäärä on osoittaa Venäjälle lännen yhtenäisyys ja saada Venäjä epäilemään mahdollisuuksiaan voittaa sota, toimittaja Kira Poutanen kertoo Pariisista.

Presidentti Niinistön toivotaan tuovan kokoukseen Venäjä-tuntemusta.

– Ainakin Ranskassa Suomea arvostetaan suuresti Venäjän-tuntijana ja nimenomaan Niinistön kokemusta konkreettisesti Vladimir Putinin kanssa toimimisesta. Eli varmasti Suomea kuunnellaan tarkoin korvin.

– Voisi myös olettaa, että Suomen kokemus Venäjän hybridivaikuttamisesta voisi noista esiin kokouksessa, Poutainen arvioi.

"Kolhiintunut ja ruhjoutunut, mutta yhä pystyssä"

Kokous avattiin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin videopuheella, ja sen odotetaan jatkuvan Suomen aikaa iltakymmeneen saakka.

Pariisin kokouksen on katsottu ilmaisevan Emmanuel Macronin halukkuutta esiintyä eurooppalaisena esitaistelijana Ukrainan asiassa, kun samaan aikaan pelot kasvavat Yhdysvaltain Ukrainalle antaman tuen mahdollisesta vähenemisestä tulevina vuosina.

– Kaksi vuotta sotaa. Kolhiintunut ja ruhjoutunut, mutta yhä pystyssä. Ukraina taistelee itsensä, ihanteidensa, Eurooppamme puolesta. Sitoumuksemme sen puolella ei horju, Macron kirjoitti viestipalvelu X:ssä sodan kaksivuotispäivänä lauantaina.

Macronille tämänpäiväinen kokous on myös mahdollisuus osoittaa Euroopan riippumattomuutta turvallisuusasioissa, mitä hän peräänkuulutti jo ennen Venäjän suurhyökkäystä Ukrainaan.

Kokous haluaa lähettää viestin Putinille

Ranskan presidentinkanslian mukaan kokouksessa etsitään kaikkia kainoja tukea tehokkaasti Ukrainaa.

Läntisten viranomaisten mukaan vaarana on, että Venäjä saattaa saada tänä vuonna sodassa yliotteen, koska aseet ja ammukset ovat hupenemassa Ukrainalta.

Ukrainan puolustusministeri Rustem Umjerov sanoi sunnuntaina, että puolet Ukrainalle luvatusta lännen aseavusta toimitetaan myöhässä.

Ukrainan presidentti Zelenskyi puolestaan sanoi sunnuntaina, että Venäjää vastaan käytävässä sodassa on kaatunut 31 000 ukrainalaista sotilasta.

Ranskan presidentinhallinnon nimettömänä pysytellyt virkamies sanoi, että kokous haluaa lähettää selvän viestin Venäjän presidentille Vladimir Putinille, ettei tämä voita Ukrainassa.

"Päättämättömyys aiheuttaa lisää kuolemia"

Epäilykset Yhdysvaltain pitkän aikavälin tuesta Ukrainalle ovat kasvaneet, kun uusi Ukrainan tukipaketti on ollut jumissa kongressissa.

Presidentti Zelenskyi sanoi sunnuntaina, että Ukrainan voitto riippuu lännen tuesta. Hän myös sanoi olevansa varma, että Yhdysvallat hyväksyy uuden sotilasapupaketin.

Entinen diplomaatti ja yhdysvaltalaisen Atlantic Council -ajatushautomon Euraasia-keskuksen neuvonantaja Debra Cagan on sanonut, että jos länsi olisi antanut Ukrainalle esimerkiksi F-16-hävittäjiä tai saksalaisia Taurus-ohjuksia "nyt olisi aivan erilainen konflikti".

– Tätä päättämättömyys tekee, se aiheuttaa lisää kuolemia, lisää tuhoa ja vaikeampia päätöksiä tulevaisuudessa, hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat