Jätätkö vauvasi nukkumaan turvaistuimeen automatkan päätyttyä? Lääkärit varoittavat kohtalokkaista seurauksista

Yhdysvaltalaiset lastenlääkärit suosittelevat, ettei vauvoja jätettäisi nukkumaan auton turvaistuimiin matkan päätyttyä.

Pediatrics-julkaisussa ilmestynyt tutkimus osoittaa, että kymmenen vuoden aikana vajaat 12 000 yhdysvaltalaista vauvaa kuoli nukkumiseen liittyvien komplikaatioiden, kuten kätkytkuoleman, tukehtumisen tai kuristumisen, seurauksena. Kuolemista kolme prosenttia liittyi "istuntalaitteisiin", kuten auton turvaistuimiin tai rattaisiin.

Näistä istuimiin liittyvistä vauvojen kuolemista 63 prosenttia tapahtui auton turvaistuimissa, mutta vain 10 prosenttia auton turvaistuimeen liittyvistä kuolemista tapahtui itse autossa.

Turvaistuin paras paikka vain autossa 

Tutkimusta tehnyt lastenlääketieteen apulaisprofessori Jeffrey Colvin muistuttaa, että vaikka turvaistuin on paras paikka autossa matkustavalle lapselle, se ei tarkoita, että turvaistuin olisi paras paikka auton ulkopuolella.

Mikäli vauvaa nukkuu pää kohotettuna, tukehtumisen riski kasvaa. Istuimen vyöt saattavat myös kuristaa pikkulapsen.

Niin vanhempien kuin muidenkin vauvasta huolehtivien on syytä painaa mieleensä, että turvaistuin ei ole kehdon korvike. Vauva tulisi siirtää automatkalta palatessa nukkumaan omaan sänkyynsä.

10:41
Näin käytät turvakaukaloa oikein ja varmistat lapsesi turvallisuuden.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja