Yhdysvaltain kongressissa meneillään "huippusalainen" tapaaminen – kirjeenvaihtaja antaa tuoreen analyysin Trumpin reaktioista Iranin ohjusiskuun

5:08
Yhdysvaltain kirjeenvaihtajamme Mari Karppinen analysoi tilannetta tuoreeltaan.

Yhdysvaltain ja Iranin välit ovat kiristyneet äärimmilleen Iranin viimeöisen ohjusiskun jälkeen. Tällä hetkellä Yhdysvaltain kongressissa on meneillään tapaaminen, joka pidetään suljetuin ovin. Tilannetta Yhdysvalloissa seuraa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti aiemmin tänä iltana tiedostustilaisuuden, jossa hän kommentoi ensi kertaa Iranin viimeöisiä iskuja Yhdysvaltain tukikohtaan. Trump antoi odottaa itseään ja asteli median eteen lähes puoli tuntia myöhässä.

– Trump tekee sen hyvin usein. Tällä kertaa hän varmasti tiesi, että koko maailma odottaa henkeään pidätellen, mitä hän sanoo. Mahdollinen koston kierre ja Lähi-idän tulevat tapahtumat ovat aika pitkälti Trumpista kiinni, sanoo MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yhdysvallat ei ole koston kannalla

Trump korosti puheessaan Yhdysvaltain armeijan mahtavuutta.

– Hän myös sanoi, ettei se tarkoita sitä, että sitä pitäisi käyttää. Yhdysvallat ei ole tekemässä jatko-kostoiskua. Hän kuitenkin korosti sitä, että Iranille asetetut pakotteet pysyvät – ellei tule jopa lisää pakotteita, Karppinen sanoo.

Trump puolusteli myös Yhdysvaltain tekemää iskua, jossa iranilaiskomentaja Qassem Suleiman tapettiin. Hän vetosi myös Natoon ja kertoi odottavansa myös Natolta enemmän toimia.

Kongressissa "huippusalainen" tapaaminen

Tällä hetkellä muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo, puolustusministeri Mark Esper ja CIA:n johtoa on kokoontunut selontekoon kongressin eteen.

– Tässä on kyse ”top secret” eli huippusalaisesta tapaamisesta ja se pidetään suljettujen ovien takana. Kokoontumisen tarkoituksena on se, että poliitikotkin ymmärtäisivät, mitkä olivat alkusyyt, joiden vuoksi Trump päätyi iranilaiskenraalin surmaamiseen, Karppinen selventää.

– Aikaisemmin esimerkiksi Barack Obama kieltäytyi tekemästä sitä, vaikka hänellä olisi ollut siihen mahdollisuus. Obama pelkäsi nimenomaan tilanteen eskaloitumista tällä tavalla.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja