Mainos

Yhdysvaltain elvytyskierros piristi Euroopan pörssejä

Yhdysvaltain uusi elvytyskierros sai varsin myönteisen vastaanoton ainakin Euroopan markkinoilla, ja keskeiset pörssit kohosivat selvään nousuun. Euroopan keskuspankin neuvoston korkokokouksen jälkeen puhunut pääjohtaja Jean-Claude Trichet sen sijaan ei halunnut ottaa kantaa Yhdysvaltain päätökseen.

- Muilla keskuspankeilla on omat vastuunsa ja omanlainen ympäristönsä, Trichet vastasi, kun häneltä kysyttiin Yhdysvaltain lisäelvytyksen vaikutuksista Euroopan keskuspankkiin.

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve (Fed) ilmoitti keskiviikkoiltana, että pankki ostaa liittovaltion lainoja 600 miljardilla dollarilla. Osto-ohjelma oli jopa hieman suurempi kuin ennakkoon oli odotettu.

Syynä ovat huolet Yhdysvaltain talouden hitaasta kasvusta ja sitkeästä työttömyydestä.

Pääjohtaja Trichet totesi, että hänellä ei ole syytä olla luottamatta Fedin päättäjiin. Hän sanoi, ettei näe keskuspankin harjoittavan tarkoituksellista heikon dollarin politiikkaa.

Yhdysvaltain liikkeet heikensivät dollarin arvoa suhteessa euroon, joka noteerattiin torstaina iltapäivällä 1,42 dollariin. Suurten eurooppalaisyritysten kurssikehitystä seuraava FTSEurofirst 300 -indeksi oli korkeimmalla tasollaan sitten huhtikuun.

EKP:n ohjauskorko ennallaan

Euroopan keskuspankki piti torstaina ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan tasan yhdessä prosentissa. Nykyisellä ennätyksellisen alhaisella tasolla sitä on pidetty jo viime vuoden keväästä, eikä pikaista muutosta ole toistaiseksi näköpiirissä.

Ekonomistit arvioivat, että talouden elpymisestä huolimatta EKP nostaa näillä näkymin ohjauskorkoaan vasta ensi vuoden loppupuolella.

Odotukset ohjauskoron muutoksista ohjaavat myös euriborien liikkeitä. Vuoden euriboria käytetään yleisesti asuntolainojen viitekorkona Suomessa.

Trichet arvioi, että inflaatio pysyy lähikuukausina nykyisellä tasollaan. Myös ensi vuoden inflaatio-odotukset ovat pysyneet maltillisina.

- Maailmantalouden elpymisen odotetaan jatkuvan ja tällä on myös myönteinen vaikutus euroalueen vientiin, Trichet sanoi.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.