Yhdysvalloissa valtion velkakatto uhkaa taas – onko myyttisessä tuhannen miljardin dollarin platinakolikossa pelastus?

Presidentti Joe Bidenillä on takataskussaan hämmästyttävä temppu, jolla lokakuun lopulla uhkaava velkakattokiista kongressissa voidaan sivuuttaa nopeasti ja vaivattomasti. Kymmenen vuotta sitten keksitty porsaanreikä kolikonlyömislaeissa tunnetaan nimellä tuhannen miljardin dollarin platinakolikko.

Idea on yksinkertainen: Yhdysvaltain valtiovarainministeriöllä on vuoden 1996 lain mukaan oikeus lyödä platinakolikkoja vapaavalintaisella arvolla, vain nimeämällä kolikon arvoksi haluttu rahamäärä. Tähän tarvitaan vain valtiovarainministerin, tätä nykyä Janet Yellenin käsky, ja kolikkopaja saisi sen valmiiksi parissa päivässä.

Sen jälkeen platinakolikko vietäisiin Washingtonissa kolikkopajaa lähellä olevaan Yhdysvaltain keskuspankkiin, josta liittovaltio voisi nostaa kolikkoon lyödyn arvon verran lainaa. Kongressin riidat ja pitkät menettelytavat jäisivät toteutumatta. 

Uskalias kikka

Juhlakolikkolain porsaanreiän löytäjänä pidetään 80-90 -luvuila vaikuttaneen marginaalisen Populistipuolueen presidenttiehdokasta James Gordon Gritziä, joka vuoden 1992 aikana toistuvasti esitteli ideaa.

Platinakolikkoa ei ole vielä koskaan käytetty vaikka se on ollut usein keskusteluissa. Vuonna 2010 Yhdysvallat oli, kuten nyt, lähestymässä valtion velan katon nostotarvetta, mutta sopu saatiin kalkkiviivoilla. Kun sama toistui vain muutama vuosi myöhemmin, platinakolikkoa ehdotettiin ensi kerran, kun tunnettu taloustieteilijä Paul Krugman toi sen esiin.

Kongressi ei ole pitänyt kolikosta yhtään, koska sillä on budjettiasioissa päätösvalta. Myös inflaatiopeikosta on varoitettu.

Nyt idea on pulpahtanut uudestaan esiin. Mun muassa kolikkopajan entinen johtaja Philip Diehl on sanonut Axios-julkaisulle, että platinaa on yllin kyllin, ja Yellenin luvalla tarvitaan vain muutos muottiin, niin kolikko on valmis tunneissa.

Lue myös:

    Uusimmat